Linkovi

Jermenija i Azerbejdžan dogovorili prekid vatre u Nagorno Karabahu


Ratna razaranja u Nagorno Karabahu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Ratna razaranja u Nagorno Karabahu

Jermenija i Azerbejdžan postigli su u Moskvi dogovor o prekidu vatre, razmeni zarobljenika i tela poginulih u sukobima na području Nagorno Karabaha, javila je agencija Rojters.

Dogovoru ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana Zohraba Mnatsakaniana i Džejhuna Bajramova, koji stupa na snagu u subotu, posredovao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

On je posle desetočasovnih pregovora izjavio da su se dve strane saglasile o otpočinjanju razgovora o okončanju sukoba.

Marija Zaharova, portparolka spoljnih poslova Rusije, objavila je na društvenoj mreži Fejsbuk fotografiju dokumenta za koji je ukazala da predstavlja, kako je navela, epilog jedanaestočasovnog rada.

Mogućnost susreta predstavnika dve strane otvorena je nakon poziva predsedniku Azerbejdžana Ilhamu Alijevu i premijeru Jermenije Nikolu Pašinijanu, ruskog predsednika Vladimira Putina, javio je Radio Slobodna Evropa.

Putin je obavio veliki posao sa kolegama iz Bakua i Jerevana”, izjavio je portparol Kremlja Dmitri Peskov.

Portparol Kremlja precizirao je da se Vladimir Putim neće susretati sa šefovima diplomatije dve države.

Život u zoni sukoba Azerbejdžana i Jermenije
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

Istovremeno, Predsedništvo Francuske saopštilo je da Jermenija i Azerbejdžan napreduju ka sporazumu o primirju koji će doprineti okončanju borbi. Kako je ukazano – dogovor o tome očekuje se u subotu 10. oktobra.

"Krećemo se ka primirju koje bi moglo biti postignuto večeras ili sutra”, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron u izjavi za agenciju AFP.

Američki, ruski i francuski zvaničnici prethodno su se sastali u švajcarskom gradu Ženevi u pokušaju da utiču na učesnice sukoba da prekinju borbe i spreče razbuktavanje rata na području Južnog Kavkaza.

Te tri države su kopredsedavajuće grupi koju je u Minsku osnovala Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) - čija je svrha posredovanje u sukobu započetom devedesetih godina prošlog veka.

Od razbuktavanja sukoba, krajem septembra ove godine, dve strane prijavile su ukupno 250 žrtava – među kojima su i desetine civila.

Međutim, veruje se da je stvarni broj stradalih mnogo veći, imajući u vidu tvrdnje obe strane da su pretrpele značajne gubitke. Dve strane međusobno se optužuju za stradanje civila.

Azerbejdžan i Jermenija u sukobu su zbog planinskog područja Nagorno Karabaha još od devedesetih godina prošlog veka i raspada Sovjetskog Saveza. Dve države ratovale su do 1994. u sukobima u kojima je poginulo oko 30.000 ljudi.

Borbe u Nagorno Karabahu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Nagorno Karabah je međunarodno priznat kao azerbejdžanska teritorija, ali ga kontrolišu jermenske snage usko povezane sa Jerevanom. Pod njihovom kotrolom je i sedam regiona susednih Nagorno Karabahu.

XS
SM
MD
LG