Linkovi

Generalni sekretar UN od lidera Azerbejdžana i Jermenije traži prekid vatre i nastavak pregovora


Ne stišavaju se sukobi Jermenije i Azerbejdžana
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

Ne stišavaju se sukobi Jermenije i Azerbejdžana

Antonio Gutereš, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, razgovarao je u ponedeljak sa predsednicima Azerbejdžana i Jermenije Ilhamom Alijevim i Nikolom Pašinijanom.

U saopštenju koje je objavio Guterešov portparol Stefan Dujaric navedeno je da je generalni sekretar UN-a iskazao duboku zabrinutost zbog sukoba u zoni konflikta Nagorno Karabah.

"Od dvojice lidera zatražio je da preduzmu potrebne korake za uspostavljanje prekida vatre i nastavak pregovora - kako bi se sprečila nestabilnost u regionu", navedeno je u saopštenju.

Generalni sekretar UN ponovio je da u potpunosti podržava važnu ulogu kopredsedavajućih grupa Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i razgogovore koji su se odvijali u Minsku.

"Veoma je važno da obe strane sarađuju sa njima i vrate se pregovorima bez odlaganja ili postavljanja preduslova", ukazano je u saopštenju portparola generalnog sekretara UN-a Stefana Dujarica.

Prethodno je Agencija Frans pres, pozivajući se na neimenovane diplomate, objavila da će Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u utorak održati sednicu povodom sukoba u području Nagorno Karabaha.

Vlasti Nagorno Karabaha saopštile su da su pedeset tri vojnika te oblasti poginula u ponedeljak u sukobima sa azerbejdžanskim snagama. Takođe, prema istom izvoru u nedeljnom obračunu broj stradalih iznosio je trideset i jedan. Saopšteno je i da je ranjeno oko dvesta vojnika u napadu azejberdžanskih snaga, objavila je agencija Rojters.

Sjedinjene Države zatražile prekid neprijateljstava u Nagorno Karabahu

Sjedinjene Države najoštrije su osudile eskalaciju nasilja u području Nagorno Karabaha, navedeno je u saopštenju portparolke Stejt Departmenta Morgan Ortagus.

Zamenik državnog sekretara Biegun (Stiven Biegun; prim.nov.) zatražio je od ministara spoljnih poslova Azerbejdžana i Jermenije Jeihuna Bajramova i Zograba Mnacakanjanoma da pozovu na prekid neprijateljstava obe strane i direktnom komunikacijom izbegnu dalju eskalaciju i akcije koje doprinose napetostima na terenu”, navedeno je u saopštenju.

Ortagus je ukazala da su Sjedinjene Države uznemirene izveštajima o velikoj vojnoj akciji u zoni sukoba u području Nagorno Karabaha koji je za posledicu imao brojne žrtve – uključujući i civile.

Izražavamo saučešće porodicama poginulih i povređenih”, saopštila je Ortagus.

Takođe, Sjedinjene Države, navodi se u saopštenju, veruju da bi učešće spoljnjih strana u nasilju koje eskalira samo pogoršalo regionalne tenzije.

Pozivamo strane na saradnju sa kopredsednicima Minske grupe kako bi pregovori bili što pre nastavljeni. SAD, kao kopredsedavajući grupe Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) iz Minska, ostaju posvećene pomaganju stranama u postizanju mirnog i održivog rešavanja sukoba”, zaključeno je u saopštenju portparolke Stejt departmenta Morgan Ortagus.


Jermenski parlament osudio je, kako ga je označio, vojni napad širokih razmera na područje Nagorno Karabaha - istakavši da je akciju Azerbejdžana pomogla Turska.

Sa druge strane - Azerbejdžan je porekao tursku umešanost.

Ta država proglasila je delimičnu vojnu mobilizaciju. Ministar spoljnih poslova Azerbejdžana izjavio je da je šest civila ubijeno, dok ih je devetnaest ranjeno.

Predstavnik jermenskog ministarstva odbrane izjavio je da je u dosadašnjim sukobima ranjeno 200 Jermena, objavila je ruska nezavisna agencija Interfaks.

Vlasti Nagorno Karabah izvestile su da je stradalo petnaest vojnika, pripadnika snaga bezbednosti tog područja, nakon što je u nedelju stradalo njih 16. Tada je saopšteno da je u azerbejdžanskom napadu ranjeno stotinu pripadnika vojnih snaga.

Istovremeno, vlasti Nagorno Karabah saopštile su da su povratile deo teritorije nad kojom su u nedelju izgubile kontrolu. Prethodno su azejberdžanske vlasti objavile da su osvojile sedam sela na području Nagorno Karabaha - što je druga strana negirala.

Gutereš: Odmah prekinuti sukobe i vratiti se pregovorima

Antonio Gutereš, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, saopštio je u nedelju da je zabrinut zbog nastavka neprijateljstava zoni sukoba Nagorno Karabah. Kako je saopštila njegova portparolka Stefan Dujaric, Gutereš je rekao da osuđuje upotrebu sile, izrazivši žaljenje zbog gubitka ljudskih života.

Gutereš je pozvao strane u sukobu da odmah prekinu borbe i napetosti i vrate se pregovorima.

Generalni sekretar UN je u saopštenju podržao misiju kopredsedavajućih grupa Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i razgogovore koji su se odvijali u Minsku i podstakao strane u sukobu da blisko sarađuju sa njima kako bi dijalog bio nastavljen.

Zabrinutost NATO-a

Severnoatlantska alijansa zabrinuta je zbog izveštaja o neprijateljstvima u zoni sukoba Nagorno Karabah, saopštio je Džejms Apaturaj specijalni izaslanik Generalnog sekretara za Kavkaz i Centralnu Aziju.

"Ne postoji vojno rešenje za ovaj konflikt", saopštio je u nedelju Apaturaj - izaslanik Jensa Stoltenberga.

Šta se dogodilo u nedelju?

Nedeljnim sukobom eskalirala je napetost među bivšim sovjetskim republikama, koje su ratovale 1990, u dugoročnom tenzijama zbog oblasti Nagorno Karabah.

Prema međunarodnom pravu Nagorno Karabah je područje koje pripada Azerbejdžanu. Međutim, etnički Jermeni koji čine većinu stanovništva odbacuju azerbejdžansku vlast na tom delu teritorije.

Jermenske vlasti su saopštile da je Azerbejdžan napao Nagorno Karabah iz vazduha i sa kopna.

Snažno podržavamo našu vojsku u odbrani domovine od invazije Azerbejdžana", napisao je na društvenoj mreži Tviter jermenski premijer Nikol Pašinijan.

Pašnijan je pozvao međunarodnu zajednicu da spreči Tursku da se umeša u konflikt oko Nagorno Karabaha.

Sa druge strane zvanični Baku je saopštio da su povučeni potezi bili reakcija na jermensko granatiranje.

Branimo našu teritoriju - naša borba je pravedna", rekao je Ilham Alijev, azerbejdžanski predsednik, u obraćanju naciji.

Azerbejdžanski parlament odobrio je uvođenje vanrednog stanja širom zemlje i sprovođenje policijskog časa, izjavio je Hikmet Hajiljev, savetnik predsednika Ilhama Alijeva.

Napetosti u Nagorno Karabahu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00

Jermenske organizacije za ljudska prava navode da su u azerbejdžanskom bombardovanju poginuli žena i dete, dok Baku javlja da su stradali i azerbejdžanski civili.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova, medijator u konfliktu između većinski hrišćanske Jermenije i muslimanskog Azerbejdžana, apelovalo je na obe strane da odmah prekinu vatru i održe razgovore.

Turska je apelovala na Jermeniju da momentalno prestane sa neprijateljstvom prema Azerbejdžanu i napadima koji bi mogli da "zapale region".

EU je pozvala na hitan prekid vatre, kao i Iran.

"Razgovarao sam sa ministrima Jermenije i Azerbejdžana i naglasio značaj trenutnog prekida vatre. Sukob se ne može rešiti vojno. Jedini put napred je povratak za pregovarački sto bez preduslova pod okriljem Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) - u Minsku", napisao je na svom Tviter nalogu Žosep Borelj - visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Konlikt je zabrinuo zapad, ali i zemlje u regionu, jer može da izazove nestabilnost na južnom Kavkazu, koji je koridor za transport gasa i nafte na tržište celog sveta.

Sukobi u području Nagorno-Karabaha
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

Dve zemlje su u dugom sukobu oko regiona Nagorno Karabah koji se otcepio od Azerbejdžana posle raspada Sovjetskog saveza. Iako je prekid vatre uspostavljen 1994, Azerbejdžan i Jermenija se često međusobno optužuju za napade u Nagorno Karabahu.

XS
SM
MD
LG