Linkovi

Grupa bivših republikanskih članova Kongresa podržala Bajdena


Džef Flejk, bivši senator iz Arizone, tokom svog mandata u Kongresu otvoreno se sukobljavao sa predsednikom Trampom.
Džef Flejk, bivši senator iz Arizone, tokom svog mandata u Kongresu otvoreno se sukobljavao sa predsednikom Trampom.

Prvog dana republikanske nacionalne konvencije, bivši senator iz Arizone Džef Flejk i najmanje 24 bivša republikanska člana Kongresa podržali su kandidaturu demokratskog predsedničkog kandidata Džoa Bajdena.

Bajdenov izborni štab je saopštio da su se bivši članovi Kongresa pridružili njegovom programu "Republikanci za Bajdena" koji je pokrenut u ponedeljak, u nameri da se privuku i motivišu republikanci koji razmišljaju o tome da glasaju Bajdena.

Nekoliko političara na listi Bajdenovog štaba i ranije je izrazilo podršku bivšem potpredsedniku - uključujući bivšeg kongresmena iz Pensilvanije Čarlija Denta i bivše senatore Gordona Hamfrija iz Nju Hempšira i Džona Vornera iz Virdžinije.

Najistaknutiji od njih, Džef Flejk, dolazio je u sukob sa predsednikom Trampom tokom svoje službe u Senatu i često je otvoreno kritikovao predsednika.

Krajem septembra, u autorskom članku za Vašington Post, Flejk je pozvao republikance da ne podrže Trampovu kandidaturu za drugi mandat, navodeći da je predsednik "tako jasno pokazao da ne zaslužuje najviši položaj u zemlji."

Ovo je najnoviji deo strategije Bajdenove kampanje da privuče umerene i konzervativne birače pomoću istaknutih republikanaca koji su ga podržali.

Među republikancima koji su prošle nedelje govorili na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji bili su bivši guverneri Ohaja i Nju Džersija Džon Kejsik i Kristin Tod Vitman, bivši državni sekretar Kolin Pauel i bivša članica Predstavničkog doma Suzan Molinari.

Grupa mladih republikanaca pozdravlja dolazak predsednika Trampa u crkvi Drim Siti u Finiksu u Arizoni, 23. juna 2020.
Grupa mladih republikanaca pozdravlja dolazak predsednika Trampa u crkvi Drim Siti u Finiksu u Arizoni, 23. juna 2020.

U izjavi za Foks Njuz, Trampov štab nije želeo da pridaje veći značaj vesti o republikancima koji podržavaju Bajdena.

"Džo Bajden je promašaj u vašingtonskoj močvari pola veka, i zato nije čudo da su se stvorenja iz močvare okupila da zaštite jednog od svojih", rekao je Tim Murto, direktor komunikacija u Trampovom izbornom štabu.

“Predsednik Tramp ima podršku bez presedana - veću od 95% - među pravim republikanskim biračima i takođe osvaja podršku u Bajdenovim ključnim glasačkim kategorijama - među Afroamerikancima, Latinoamerikancima i članovima sindikata. Uspesi koje je predsednik Tramp ostvario za sve Amerikance odneće ga do pobede u novembru."

Trampov izborni štab će na republikanskoj konvenciji, pak, predstaviti neke demokratske političare koji su prešli na njihovu stranu. Među njima je kongresmen iz Nju Džersija Džef Van Dru koji je prošle godine rekao da prelazi u Republikansku partiju.

Kako je planirano, Tramp će se pojaviti svake večeri republikanske konvencije.

XS
SM
MD
LG