Video nadzor u Srbiji: Da li se podaci o građanima Srbije čuvaju u Kini?

Arhiva - Nadzorna kamera ispod kineske zastave u Pekingu.

BEOGRAD -- Grupa nevladinih organizacija zatražila je od MUP-a Srbije da obustavi uvođenje sistema za "pametan video nadzor", koji vlada Srbije, u saradnji sa kineskom kompanijom Huavei, već nekoliko meseci sprovodi na neidentifikovanim lokacijama u Beogradu i Novom Sadu, odbijajući da javnosti pruži sve glasnije postavljana pitanja koja su pre svega u vezi sa zaštitom privatnosti građana. Rodoljub Šabić pita da li se prikupljeni podaci čuvaju u Kini.

Organizacije SHARE fondacija, Partneri za demokratske promene i Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) ocenile su u zajedničkom saopštenju u ponedeljak da dokument MUP-a Procena uticaja obrade na zaštitu podataka korišćenjem video-nadzora "ne ispunjava ni formalne ni materijalne uslove propisane Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti".

Ove organizacije navode da su detaljno analizirale Procenu koju je MUP dostavio na mišljenje Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Ne propustite: Huavei nadzorni sistem u Srbiji: Život u senci Velikog brata

"Metodologija izrade i struktura Procene MUP-a nisu usaglašeni sa zahtevima zakona, ne postoji sveobuhvatan opis predviđenih radnji obrade ličnih podataka, nisu procenjeni rizici po prava i slobode građana, nisu opisane mere koje se nameravaju preduzeti u odnosu na postojanje rizika, a delimično su opisane tehničke, organizacione i kadrovske mere u cilju zaštite ličnih podataka", kaže se u saopštenju.

Potpisane NVO smatraju i da je sporan "pravni osnov za masovno korišćenje sistema pametnog video-nadzora, dok su pozitivni efekti na smanjenje kriminaliteta koji su izneti u Proceni uticaja, precenjeni zbog selektivnog korišćenja relevantnih istraživanja i uporedne prakse".

"Iako Procena uticaja sadrži primere zemalja koje se umnogome oslanjaju na video-nadzor, zanemaruje se rastući trend zabrane ili ograničavanja ovakvih sistema u svetu, zbog prepoznatih rizika", navele su nevladine organizacije.

Podsetimo, MUP je ranije najavio nabavku 2.000 najmodernijih kamera za nadzor saobraćaja i uspostavljanje potpuno novog sistema koji će koštati 13 miliona evra. Reč je o kamerama koje su opremljene "pametnom tehnologijom", odnosno softverom za automatsko prepoznavanje lica, koje proizvodi i instalira kineski gigant Huavei.

Ne propustite: CRTA: Kamere koje prepoznaju lice pretnja po privatnost građana

Ova kompanija već mesecima otežano posluje na Zapadu, a našla se i pod sankcijama vlade SAD zbog sumnje da blisko sarađuje sa vlastima Kine, što je ocenjeno kao bezbednosni rizik po Sjedinjene Države.

Ne propustite: Posle premijerke, i ministar Nenad Popović pozvao Huavei u Srbiju

MUP je započeo instalaciju kamera na oko 60 mesta u Beogradu, a najviši predstavnici vlade - premijerka Ana Brnabić i ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović pozvali su kineske vlasti da uspostave razvojni centar Huaveija u Srbiji.

Šabić: Apsurdno da građanima Srbije odgovore daje Huavei

Zabrinutost zbog postavljanja nadzornih kamera prošle nedelje je izrazio i advokat i nekadašnji poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, koji je ocenio da je "apsurdno da se građani Beograda i Srbije o ovom informišu, i to samo parcijalno, na osnovu obaveštenja koje o tom sistemu pruža proizvođač Huavei, umesto da pune informacije, na koje bez sumnje imaju pravo, dobiju od organa vlasti svoje države".

Ne propustite: Brnabić nudi kineskom Huaveiju deo data centra u Kragujevcu

On je rekao da se ne otvara pitanje da li je "uvođenje sistema koji je veoma invazivan po privatnost ogromnog broja građana zaista opravdano, i na kojim se to ozbiljnim stručnim analizama zasniva" i upitao u kojoj meri je prikrivanje lokacija kamera u skladu ili u suprotnosti sa ustavnim i zakonskim odredbama o snimanju i praćenju.

"Ako se iz informacija koje inače saopštava Huavei može saznati da sistem 'Ocean Store' koji koriste pruža izuzetan broj mogućnosti za različite analize ogromnih količina podataka u koje sve konkretne svrhe i čime su te svrhe opravdane u slučaju Beograda i Srbije. Ako se, a na to iste informacije upućuju, podaci skladište na serverima Huaveija, gde se ti serveri nalaze? Ako su ti serveri van zemlje, npr. u Kini na kom pravnom osnovu se zasniva iznošenje ličnih podataka naših građana van zemlje? Čim je to opravdano? Da li je nezakonito", upitao je Šabić.

Ne propustite: Kineski krediti pod senkom korupcije

On je podsetio da Kina nije potpisnica Konvencije 108 Saveta Evrope o zaštiti lica od automatske obrade podataka o ličnosti niti je na listi listi zemalja za koje se smatra da obezbeđuju "primeren nivo zaštite podataka o ličnosti", a koju po zakonu utvrđuje Vlada Srbije.