Linkovi

Zemlje traže alternativu za Astra Zeneku, EMA ispituje i vakcinu Džonson i Džonson


ARHIVA - Vakcinacija vakcinom Astra Zeneke u Rumuniji
ARHIVA - Vakcinacija vakcinom Astra Zeneke u Rumuniji

Australija je saopštila u petak da je naručila više alternativa za vakcinu kompanije Astra Zeneka, što je usporilo kampanju imunizacije u toj zemlji, dok je Hong Kong odložio isporuke te vakcine u svetlu zabrinutosti zbog mogućeg veoma malog rizika od pojave retkih krvnih ugrušaka.

Odlukom Australije u suštini se otkazuju planovi te zemlje da vakciniše celu populaciju do kraja oktobra.

Milioni doza vakcine Astra Zeneke bezbedno su dati širom sveta, dok su takođe naručeni milioni, ali su pojedine zemlje počele da iz predostrožnosti ograničavaju njihovu upotrebu na starije grupe dok se istražuju slučajevi zgrušavanja krvi.

Australija je najavila da će udvostručiti naružbinu vakcine kompanija Fajzer i Bajontek nakon što su zdravstvene vlasti preporučile da je uzimaju mlađi od 50 godina, umesto Astra Zeneke koja je bila osnova programa vakcinacije u zemlji.

"To nije zabrana vakcine Astra Zeneke. I dalje se snažno ohrabruje da je prime oni stariji od 50 godina", rekao je premijer Skot Morison.

Kompanija je saopštila da poštuje preporuku australijskih vlasti i da sarađuje sa regulatorima širom sveta da bi "razumela pojedinačne slučajeve, epidemiologiju i moguće mehanizme koji bi objasnili ove izuzetno retke pojave".

Evropski i britanski regulatori za lekove saopštili su ove nedelje da su pronašli moguću povezanost sa izuzetno retkim slučajevima krvnih ugrušaka u mozgu, ali su istovremeno naglasili važnost vakcine Astra Zeneke u masovnoj imunizaciji protiv Kovida 19.

Evropska agencija za lekove (EMA) je do početka aprila dobila izveštaje o 169 slučajeva pojave krvnih ugrušaka, nakon što je dato 34 miliona doza, saopštila je predsedavajuća odbora za bezbednost Sabin Straus.

Većina slučajeva zabeležena je kod žena mlađih od 60 godina.

EMA je saopštila u petak da će biti potrebna regulatorna akcija da se umanji rizik ako se potvrdi uzročna veza ili se bude smatralo da je verovatna. Takođe je navela da razmatra i vakcinu kompanije Džonson i Džonson posle izveštaja o pojavi krvnih ugrušaka kod četiri osobe u SAD koje su je primile.

Džonson i Džonson, sa sedištem u SAD, saopštio je da je upoznat sa izveštajima o krvnim ugrušcima koji bi mogli da budu povezani sa njenom vakcinom protiv Kovida 19 i i drugima, i da sarađuje sa regulatorima u proceni podataka i obezbeđivanju relevantnih informacija.

"U ovom trenutku, nije utvrđena jasna uzročna veza između tih retkih pojava i naše vakcine protiv Kovida 19", navela je kompanija u saopštenju.

Vakcinu Džonson i Džonson je do četvrtka ujutro u SAD primilo gotovo 5 miliona ljudi.

Vakcina Astra Zeneke je do sada najeftinija i proizvedena je u najvećem broju, zbog čega je ključna za mnoge programe imunizacije protiv Kovida 19 širom sveta, koji bi trebalo da suzbiju pandemiju i spreče restrikcije koje nanose veliku ekonomsku štetu.

Nemačka, jedna od nekoliko evropskih zemalja koje su preporučile alternative Astra Zeneki za mlađe od 60 godina, saopštila je u petak da nagli rast novozaraženih znači da će biti potreban novi karantin i da će biti izgubljeni životi ako se ništa ne preduzme.

Sve zemlje koje preporučuju starosne granice naglasile su da je vakcina delotvorna i da korist od njene upotrebe nadmašuje rizike od zaraze Kovidom 19 među starijim ljudima.

Glavno zdravstveno telo u Francuskoj, gde veliki broj građana okleva da se vakciniše, preporučilo je u petak da građani mlađi od 55 godina koji su dobili prvu dozu vakcine Astra Zeneke, dobiju alternativu za vakcinaciju drugom dozom u razmaku od 12 nedelja.

Međutim, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je u petak da u ovom trenutku nema dostupnih podataka da bi se preporučilo drugim zemljama da prate odluku Francuske da "kombinuje" različite vakcine protiv Kovida 19.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG