Linkovi

Regulatori EU i dalje preporučuju vakcinu Astra Zeneke, uprkos mogućoj vezi sa krvnim ugrušcima


Evropski i britanski regulatori saopštili su u sredu da su pronašli moguću vezu između vakcine Astra Zeneke i veoma retkih slučajeva pojave krvnih ugrušaka, ali su potvrdili značaj te vakcine u zaštiti od Kovida 19.

Savetodavna grupa britanske vlade ocenila je da vakcina ne treba da se daje mlađima od 30 godina ukoliko je to moguće, iako je jedan zvaničnik izjavio da ta preporuka "proističe iz krajnjeg opreza a ne zato što postoji ozbiljna zabrinutost u pogledu bezbednosti te vakcine."

Više od deset zemalja je, u nekom trenutku, suspendovalo upotrebu vakcine Astra Zeneke, koja je do sada data desetinama miliona stanovnika Evrope. Međutim, većina tih zemalja je nastavila da koristi vakcinu a neke, među kojima su Francuska, Holandija i Nemačka, postavile su minimalnu starosnu granicu za Astra Zenekinu vakcinu.

Bolnice u mnogim zemljama EU su sada prepune zbog povećanog broja zaraženih, što je posledica novih, zaraznih sojeva virusa, a tempo vakcinacije daleko kasni za Britanijom i Sjedinjenim Državama. Francuska i druge zemlje su, zato, bile primorane da ponovo uvedu restriktivne mere.

Evropska agencija za lekove (EMA) do početka aprila je primila izveštaje o 169 slučajeva retke vrste krvnog ugruška u mozgu, nakon što je podeljeno 34 miliona doza vakcine unutar Evropske ekonomske zone, prema Sabini Štraus, predsednici komisije za bezbednost EMA-e. Zonu čini 27 zemalja članica EU kao i Island, Norveška i Lihtenštajn.

Poređenja radi - četiri od 10.000 žena razvije krvni ugrušak zbog uzimanja pilula za kontracepciju.

EMA je saopštila da podseća zdravstvene profesionalce i građane da budu svesni "mogućnosti da se u roku od dve nedelje posle vakcinacije pojave veoma retki slučajevi krvnih ugrušaka, u kombinaciji sa niskim nivoima krvnih pločica."

Bez novih smernica

"Do sada, većina prijavljenih slučajeva se dogodila kod žena mlađih od 60 godina, u roku od dve nedelje od vakcinacije", dodaje se u saopštenju. EMA nije objavila nove smernice.

Profesor Frederik Adne, šef hitne službe u bolnici Avisen u Bobinjiju u Francuskoj, ocenio je da će saopštenje, ipak, uticati na vakcinaciju u Francuskoj, gde postoji velika skepsa prema vakcinama.

"Današnje saopštenje EMA-e će bez sumnje uticati na dalje poverenje u vakcinu Astra Zeneke", izjavio je.

Vakcina Astra Zeneke daje se u Velikoj Britaniji i velikom broju evropskih zemalja.
Vakcina Astra Zeneke daje se u Velikoj Britaniji i velikom broju evropskih zemalja.

Ministri zdravstva zemalja EU počeli su sastanak ubrzo posle saopštenja Evropske agencije za lekove.

Vakcina AstraZeneke se prodaje po nabavnoj ceni, i doza košta nekoliko dolara. To je daleko najjeftinija vakcina do sada, i ne zahteva čuvanje na ekstremno niskim temperaturama kao neke druge vakcine.

Posle široke upotrebe u Britaniji i Evropi, trebalo bi da bude okosnica programa vakcinacije u većem delu zemalja u razvoju.

Korist veća od štete

Savetodavna komisija Svetske zdravstvene organizacije za bezbednost vakcina saopštila je da se uzročno-posledična veza vakcine sa krvnim ugrušcima "smatra mogućom, ali da nije potvrđena."

Eksperti kažu da, čak i ukoliko se ta veza dokaže, rizik za opštu populaciju da razvije ozbiljan krvni ugrušak je zanemarljivo mali u poređenju sa rizikom od zaraze Kovidom 19, koji i sam može da izazove slične ugruške, i manji od rizika mnogih često korišćenih lekova kao što su pilule za kontracepciju.

"Rizik od smrti od Kovida je mnogo veći od rizika smrtnog slučaja zbog tih retkih neželjenih efekata", izjavio je izvršni direktor EMA Emer Kuk.

Džun Rejn, šefica britanske regulatorne komisije za lekove, saopštila je da su koristi od vakcine veći nego rizik, u slučaju ogromne većine ljudi, ali da se taj odnos menja kod mlađih ljudi - kojima, u proseku, preti manji rizik od infekcije koronavirusom.

Ven Šen Lim, predsedavajući britanskog Zajedničkog odbora za vakcine i imunizaciju, izjavio je da je za mlađe od 30 godina, koji nemaju ozbiljne zdravstvene probleme, bolja opcija neka druga vakcina.

Astra Zeneka je saopštila da njene studije nisu ustanovile da postoji bilo kakav povećani rizik od zgrušavanja krvi kod vakcinisanih osoba u odnosu na rizik pojave takvih ugrušaka kod opšte populacije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG