Linkovi

Evropska agencija za lekove: Vakcina Astra Zeneke bezbedna i efikasna


Emer Kuk, direktorka Evropske agencije za lekove (REUTERS/Yves Herman/Pool)
Emer Kuk, direktorka Evropske agencije za lekove (REUTERS/Yves Herman/Pool)

Evropska agencija za lekove (EMA) zaključila je da je vakcina protiv Kovida 19 farmaceutske kompanije Astra Zeneka bezbedna i efikasna i da, kako je saopšteno, koristi njene primene prevazilaze rizike.

Emer Kuk, direktorka te agencije, izjavila je da nije bilo moguće definitivno isključiti vezu između nastanka krvnih ugrušaka i vakcine tokom istrage 30 slučajeva retkog poremećaja u zgrušavanju krvi.

Ukazala je, međutim, da je jasan zaključak da koristi zaštite građana od Kovida 19 sa povećanim rizicima od smrti i hospitalizacije prevazilaze ostale rizike.

Saopšteno je takođe da će se nastaviti istraživanja o mogućoj povezanosti sa tom pojavom povećanog zgrušavanja krvi.

Istraživanje Evropske agencije za lekove bilo je usredsređeno na manji broj slučajeva koji su se odnosili na pojavu krvnih ugrušaka.

Prethodno je 13 država Evropske unije odlučilo da privremeno prekine upotrebu tog cepiva što je izazvalo zabrinutost zbog tempa vakcinacije – na šta je već uticao manjak zaliha.

Svetska zdravstvena organizacija, koja je pozvala države da nastave sa upotrebom te vakcine, u petak će objaviti zaključke istraživanja koje je sprovela o njenom učinku i bezbednosti.

XS
SM
MD
LG