Linkovi

Direktor SZO: Treba nastaviti sa upotrebom vakcine Astra Zeneke


Mnoge evropske zemlje obustavile su korišćenje vakcine Astra Zeneke zbog navodnog stvaranja krvnih ugrušaka
Mnoge evropske zemlje obustavile su korišćenje vakcine Astra Zeneke zbog navodnog stvaranja krvnih ugrušaka

Korist od vakcine Astra Zeneke nadmašuje sve rizike i evropske zemlje bi trebalo da nastave da je koriste i spasu živote ugrožene pandemijom, poručio je direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge.

On je istakao da evropske nadležne agencije istražuju mali broj slučajeva pojave krvnih ugrušaka, zbog kojih su brojne evropske zemlje suspendovale upotrebu vakcine Astra Zeneke.

"Za sada ne znamo da li je određena stanja uzrokovala vakcina ili drugi faktori. Ali, znamo da korist od vakcine nadmašuje rizike i zato treba nastaviti sa njenom upotrebom", rekao je Kluge.

Panel SZO za istragu o navodnim komplikacijama koje izaziva Astra Zenekina vakcina treba da objavi svoje nalaze u petak.

Desetine evropskih zemalja obustavilo je upotrebu vakcine Astra Zeneke nakon navoda da vakcina izaziva stvaranje krvnih ugrušaka.

Usporena isporuka vakcina u Britaniji

Nadležni u Velikoj Britanji saopštili su da će isporuka vakcina u narednim nedeljama biti značajno usporena, ali da se očekuje normalizacija od maja.

Mediji navode da je problem u fabrici Astra Zeneke u Indiji, iako to nije zvanično potvrđeno. Od 100 miliona doza Astra Zeneke, 10 miliona treba da stigne iz Institua za serume u Indiji.

Astra Zeneka je saopštila da domaći lanac proizvodnje, koji snabdeva Britaniju, nije ugrožen.

"Nema problema u lancu snabdevanja Ujedinjenog kraljevstva i nema promena plana isporuke", rekao je portparol kompanije.

Obaveštenje o sporijoj isporuci vakcina stiglo je u momentu pojačanih tenzija EU sa Velikom Britanijom zbog toga što je Astra Zeneka smanjila izvoz vakcina iz Britanije u evropske zemlje.

EU je pripretila da će zabraniti izvoz svojih vakcina u Britaniju.

Fajzer, koji iz Evrope izvozi vakcine u Britaniju, saopštio je da plan isporuke za prva dva kvartala ostaje nepromenjen.

Velika Britanija je na pragu da vakciniše prvom dozom polovinu odraslog stanovništva u narednim danima, a do sredine aprila se planira kraj vakcinacije prioritetnih grupa, dok se imunizacija odraslog stanovništva očekuje do kraja jula.

XS
SM
MD
LG