Linkovi

Zarif: Budućnost sporazuma zavisi od Evrope


Šef diplomatije Irana Mohamed Džavad Zarif tokom današnjeg skupa u Nju Delhiju (Foto: AP/Manish Swarup)
Šef diplomatije Irana Mohamed Džavad Zarif tokom današnjeg skupa u Nju Delhiju (Foto: AP/Manish Swarup)

Ministar spoljnih poslova Irana Mohamed Džavad Zarif izjavio je da budućnost međunarodnog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, "zavisi od Evrope", pošto su tri evropske potpisnice - Francuska, Nemačka i Velika Britanija - optužile Teheran da je prekršio ključne restrikcije iz tog dokumenta.

Tokom govora na skupu u Indiji, Zarif je ponovio dugogodišnje primedbe Irana na račun Evrope da nije ispunila svoja ekonomska obećanja iz sporazuma, navodeći nedovoljnu kupuvinu iranske nafte i povlačenje kompanija iz Irana

"Naša ekonomija se suočava sa problemima, a da to nije krivica Irana. U poslednje dve godine, stotine milijardi dolara štete. Da li će nam to neko platiti? Ukoliko nam platete stotine milijardi, ja ću se pobrinuti da da sve što smo uradili bude potpuno preokrenuto, bez ikakve sumnje".

Zarif je priznao da je Iran odstupio od svojih obaveza iz sporazuma, ali je naglasio da su iranske primdbe bile ignorisane dok ga je poštovao, dok su se SAD pšovukle iz sporazuma i uvele nove ekonomske sankcije Teheranu.

Velika Britanija, Francuska i Nemačka su u zajedničkom saopštenju u utorak poručile da su one ispunile svoje obaveze iz nuklearnog sporazuma, uključujući uključujući ukidanje sankcija Iranu i rad na promociji zakonite trgovine sa tom zemljom.

Takođe su poručile da im činjenica da Iran nije ispoštovao odredbe ugovora nije ostavila drugu mogućnost nego da se o situaciji raspravlja u okviru procesa rešavanja spora, koji je specifično utvrđen sporazumom.

Iran je počeo da smanjuje poštovanje odredbi iz sporazuma, kada su se SAD 2018. godije . povukle iz sporazuma, preduzimajući akcije kao što je prekoračenje dozvoljene količine zaliha obogaćenog uranijuma.

XS
SM
MD
LG