Linkovi

Đulijani predmet krivične istrage mešanja u izbore


ARHIVA - Bivši gradonačelnik Njujorka i advokat bivšeg predsednika Donalda Trampa, Rudi Đulijani (Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin)
ARHIVA - Bivši gradonačelnik Njujorka i advokat bivšeg predsednika Donalda Trampa, Rudi Đulijani (Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin)

Tužioci u Atlanti u ponedeljak su preneli advokatima Rudija Đulijanija da je on predmet krivične istrage mogućih nelegalnih pokušaja tadašnjeg predsednika Donalda Trampa i drugih da se mešaju u izbore u Džordžiji 2020. godine, saopštio je u ponedeljak jedan od Đulijanijevih advokata.

Specijalni tužilac informisao je Đulijanijevog advokata u Atlanti da bi protiv bivšeg gradonačelnika Njujorka mogla da bude podnesena optužnica, rekao je Bob Kostelo, drugi Đuliijanijev pravni zastupnik, prenosi agencija Asošijeted pres. Vest o Đulijaniju prvo je preneo dnevnik Njujork tajms.

Istraga mešanja u izbore pokrenuta je prošle godine, a u maju je izabrana i specijalna velika porota na zahtev okružne tužiteljke. Đulijaniju je naloženo da u sredu svedoči pred porotom.

Povod za sprovođenje istrage je telefonski razgovor Trampa i državnog sekretara Džordžije Breda Rafenspergera, u januaru 2021. godine, tokom kojeg je tadašnji predsednik sugerisao da se "pronađu" glasovi da se poništi njegov tesan poraz u toj američkoj državi.

Tužiteljka je takođe zainteresovana za pretrese pred zakonodavnim telima Džordžije, održanim u decembru 2020. godine, na kojima je Đulijani širio lažne tvrdnje o izbornoj prevari u jednom od okruga u toj saveznoj državi.

Prošlog meseca je podnela zahteve za svedočenje petoro Trampovih saradnika i savetnika, među kojima je i Đulijani kojeg je identifikovala kao ličnog Trampovg advokata, i jednog od vodećih pravnih zastupnika njegove kampanje.

U zahtevu je napisala da dokazi pokazuju da je Đuliijanijevo svedočenje na pretresu bilo deo "koordinisanog plana Trampove kampanje u više država da se utiče na rezultate novembarskih izbora u Džordžiji i drugim mestima".

U ponedeljak, federalni sudija presudio je da senator Lindzi Grejem takođe mora da svedoči pred velikom porotom u Atlanti koja istražuje da li su Tramp i njegovi saveznici prekršili zakon kada su pokušavali da ponište njegov poraz u Džordžiji.

Grejemovi advokati tvrdili su da republikanski senator iz Južne Karoline zbog svog položaja ima imunitet i tražili da se zahtev za svedočenje poništi. Sudija je međutim odbacio taj argument. Tužioci su sugerisali da žele da pitaju Grejema o telefonskim pozivima Rafenspergeru i njegovim službenicima posle Trampovog izbornog poraza.

XS
SM
MD
LG