Linkovi

Vlada Kosova planira kampanju za zapošljavanje Srba u KBS


Premijer Kosova Ramuš Haradinaj na današnjoj konferenciji u Prištini
Premijer Kosova Ramuš Haradinaj na današnjoj konferenciji u Prištini

Ministarstvo bezbednosnih snaga Kosova uskoro će pokrenuti kampanju za zapošljavanje novih pripadnika tih snaga iz redova srpske zajednice. Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da se na Srbe vrše snažni pritisci sa strane da napuste ili da ne pristupaju Kosovskim bezbednosnim snagama i da je proteklih meseci više od 70 njih napustilo tu službu.

Na 9. konferenciji "Kosovske bezbednosne snage i partneri” ministar Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) Rustem Beriša je rekao da će se uskoro pokrenuti kampanja za angažovanje srpskih pripadnika kako bi se popunila radna mesta na kojima su do nedavno bili pripadnici iz srpske zajednice. On je kazao da je ovo ministarstvo najposvećenije integraciji nevećinskih zajednica i da će preduzeti neophodne mere kako Srbi ne bi napuštali Kosovske bezbednosne snage.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da će i posle transformacije Kosovske bezbednosne snage biti multietničke i profesionalne. On je naveo da će Vlada, uprkos pretnjama koje se upućuju Srbima, nastaviti da podržava Srbe da se priključe ovim snagama.

“Nema sumnje da će tranzicija Kosovskih bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova obezbediti multietničnost i profesionalizam. Iako je multietničnost ugrožena od nasilnih radnji koje su neprihvatljive, želim da se zahvalim svakoj instituciji, svakoj naciji koje su ovo glasno podvukle - dakle da je neprihvatljivo da se preti nevinim ljudima, članovima porodica jedne organizacije, jedne institucije u našoj zemlji. Tako da ćemo mi nastaviti da nudimo našim mladim kosovarima srpske nacionalnosti da imaju svoju ulogu u njihovim snagama, pošto su te snage i njihove”, rekao je Haradinaj.

Do sada je, prema rečima Haradinaja, bezbednosne snage Kosova zbog raznih pritisaka i pretnji napustilo više od 70 Srba.

O pritiscima nad Srbima zaposlenim u Kosovskim bezbednosnim snagama govorio je i komandant ovih snaga Rahman Rama.

"Pretiti kosovskim Srbima, pripadnicima KBS-a, nije prihvatljivo. Treba da bude jasno da su KBS profesionalna organizacija i mi se vodimo profesionalnošću, a ne emocijama. Mi radimo za bolju budućnost svih naših građana, bez razlika”, kazao je Rama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je pre nekoliko dana Srbe na Kosovu da ne učestvuju u formiranju Vojske Kosova.

Skupština Kosova usvojila je nedavno u načelu tri zakona koji se odnose na promenu strukture, službe i mandata ovih snaga.

Konačno usvajanje ovih zakona očekuje se krajem novembra, a srpski poslanici u Skupštini Kosova, koji se protive transformaciji KBS u Oružane snage Kosova, nisu prisustvovali sednici parlamenta kada su usvajani ti zakoni.

XS
SM
MD
LG