Linkovi

Oslobodjen Ramuš Haradinaj


Bivši premijer i bivši komandant OVK Ramuš Haradinaj sluša izricanje presude.
Bivši premijer i bivši komandant OVK Ramuš Haradinaj sluša izricanje presude.

Haški tribunal je po drugi put oslobodio bivšeg kosovskog premijera i vodju OVK Ramuša Haradinaja krivice za zločine nad civilima na zapadu Kosova 1998.

Haški tribunal je po drugi put oslobodio bivšeg kosovskog premijera i vodju Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja krivice za zločine nad civilima na zapadu Kosova 1998. Zajedno sa Haradinajem, oslobodjeni su i njemu potčinjeni Idriz Baljaj i Ljah Brahimaj. Ramuš Haradinaj bio je optužen za ubistva, okrutno postupanje i nehumane postupke u improvizovanom zarobljeničkom logoru OVK u selu Jablanica kod Dečana.

Tročlano sudsko veće kojim je predsedavao sudija Bakone Moloto iz Južne Afrike ustanovilo je da je zločina u selu Jablanica bilo, ali da trojica optuženih bivših komandanata OVK nisu odgovorna za njih.

„Sud proglašava da niste krivi ni po jednoj tački optužnice.“

Obrazlažući presudu, sudija Moloto je naveo da je utvrdjeno da „ne postoje verodostojni dokazi da je Ramuš Haradinaj znao za zločine u Jablanici“. Ispred sudnice, presudu su pozdravile Haradinajeve pristalice kao i njegov advokat Ben Emerson.

„Ova presuda, na kraju najdužeg i najiscrpnijeg krivičnog procesa koji je ikada vodjen u istoriji medjunarodnog krivičnog prava, predstavlja kompletnu potvrdu nevinosti gospodina Haradinaja. Ona dokazuje bez trunke sumnje da je on bio ratni heroj, a ne ratni zločinac.“

Emerson je takodje preneo prve Haradinajeve reči posle presude.

"Tražio je da vam poručim da se on vraća na Kosovo, u Prištinu, i da će, uz pristanak naroda, uskoro nastaviti ulogu koja mu pripada, ulogu lidera svoje zemlje.”

Haradinaj je takodje preko svog advokata poručio da je "vreme za pomirenje" i da će "garantovati prava i puno učešće Srba u političkom životu Kosova".

Ramuš Haradinaj, koji je pre nego što se pridružio Oslobodilačkoj vojsci Kosova, radio kao izbacivač u jednom noćnom klubu, postao je premijer 2004 godine, kao lider Alijanse za budućnost Kosova. Na tom položaju je proveo samo 100 dana, kada je stigla optužnica Haškog tribunala, posle koje je podneo ostavku i dobrovoljno se predao tribunalu.

Na kraju prvog sudjenja po mnogo široj optužnici, Haradinaj i Baljaj su 2008. oslobodjeni krivice, a Brahimaj je osudjen na šest godina zatvora. Usvojivši žalbu Tužilaštva, apelaciono veće Tribunala je krajem jula 2010. naložilo da sudjenje bude ponovljeno po šest od 37 tačaka optužnice, ograničenih na zločine u Jablanici.

Doček u Prištini

Ramuš Haradinaj, Ljah Brahimaj i Idriz Baljaj koje je Haški sud takodje danas oslobodio u Prištinu su doputovali specijalnim letom iz Holandije. Bivši premijer Kosova izjavio je večeras u Prištini da će povećati stepen demokratije na Kosovu.

"Razumem izazove koji očekuju zemlju i znam poslove koji nas očekuju. Pošto sam sada slobodan da radim, garantujem vam da ću raditi zajedno sa vama na povećanju kvaliteta vladavine u zemlji", rekao je Haradinaj pred nekoliko desetina hiljada ljudi na skupu u centru Prištine, koji je organizovan povodom njegovog dolaska iz Haga.

Ramuša Haradinaja su prethodno na prištinskom aerodromu “Adem Jašari” dočekali njegova supruga Anita Haradinaj, predsednik Vlade Kosova Hašim Tači, potpredsednici Vlade Kosova Hajredin Kuči i Bedžet Pacoli, ministar Kosovskih bezbednosnih snaga Agim Čeku i Bljerim Šalja potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova, partije čiji je Haradinaj lider.

Premijer Kosova Hašim Tači poželeo je tom prilikom dobrodošlicu Ramušu Haradinaju i rekao da je današnja presuda Haškog tribunal radosna vest koja se, kako je kazao povezuje direktno sa čistom i pravičnom borbom koju je vodila Oslobodilačka vojska Kosova i istakao da je ovo “još jedna pobeda za građane Kosova, za državu Kosovo i posebno za porodicu Haradinaj”.

Haradinaja je na aerodromu dočekalo i nekoliko hiljadu građana, a u njegovu čast bila je postrojena i počasna garda Bezbednosnih snaga Kosova.
XS
SM
MD
LG