Linkovi

Tači: Srbija nema svoju imovinu na Kosovu


Predsednik Kosova Hašim Tači
Predsednik Kosova Hašim Tači

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da Srbija nema imovinu na Kosovu i da je odluka kosovske vlade o tome se sva imovina na Kosovu registrovana na ime SFRJ, Srbije i Autonomne Pokrajine Kosovo, prebaci na ime Republike Kosovo pravedna, ustavna i zakonska. Tači je kazao da je Kosovo spremno da uspostavi Zajednicu srpskih opština, ali da o tome neće razgovarati sa Beogradom već sa Srbima na Kosovu.

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je u Medija centru u Čaglavici da Srbija nema jurisdikciju i nema svoju imovinu na Kosovu. On je u razgovoru sa predstavnicima srpskog civilnog društva i medija kazao da je javno dobro, pre svega, javno dobro države Kosovo.

"Kosovo je bilo konstitutivni deo Jugoslavije. Srbija nije naslednik Jugoslavije, već jedna od država Jugoslavije. Prema tome, odluka Vlade Kosova je legitimna i ispravna. Privatni posed je svet i nedodirljiv. Ja razumem da je Premijer Srbije u jeku predsedničke kampanje. On može da dobije te izbore u Srbiji, ali imovina Kosova je na Kosovu i kosovska vojska će biti realnost - to su veoma zanimljive teme za javnost u Srbiji", rekao je Tači.

Tači je kazao da Beograd trenutno sprečava formiranje vojske Kosova, i da mu je to potvrdio jedan srpski poslanik čije ime nije želeo da pomene.

"Citiraću jednog od poslanika srpske nacionalnosti koji je rekao - za nas je lakše bilo kada je proglašena nezavisnost Kosova, nego sada. Sada smo pod većim pritiskom nego kad je Kosovo proglasilo nezavisnost. Ostaće na međunarodnoj zajednici da izvrši pritisak na Beograd, zbog pritiska koji dolazi iz Beograda", istakao je predsednik Kosova.

Tači kaže da su kosovske insitutcije spremne da formiraju Zajednicu srpskih opština, ali je za to, kako je rekao, potrebno da se se Srbi vrate u intitucije. On smatra da je "možda u interesu Srbije da ih drži van van institucija, ali da to nije u interesu Srba na Kosovu".

"Sada smo u iščekivanju povratka Srpske liste u parlament i Vladu - da oni učestvuju u ovom procesu sa svojim idejama i savetima. O tome se neće razgovarati sa Srbijom, nego sa predstavnicima Srba na Kosovu, uz prisustvo autoriteta Evropske unije. To će biti jedan sveobuhvatan proces, transparentan, ustavan i pravan", kazao je Tači.

Predsednik Kosova je kazao da dijalog sa Srbijom nema alternativu i pojasnio da je rezolucijom Skupštine Kosova zatraženo trenutno obustavljanje ili razmatranje do oslobađanja Ramuša Haradinaja koji je uhapšen na osnovu poternice koju je za njim rapsisala Srbija. On je kazao da je Haradinaj u Francuskoj drži potpuno neopravdano.

XS
SM
MD
LG