Linkovi

SZO zabrinuta zbog Balkana: U BiH 338 novozaraženih, u Hrvatskoj 255, Srbiji 161


ARHIVA, ILUSTRACIJA - Medicinski radnici zbrinjavaju obolele od koronavirusa u vojnoj bolnici u Budenku, u Rusiji (Foto: AP/Russian Defense Ministry Press Service)
ARHIVA, ILUSTRACIJA - Medicinski radnici zbrinjavaju obolele od koronavirusa u vojnoj bolnici u Budenku, u Rusiji (Foto: AP/Russian Defense Ministry Press Service)

Zemlje regiona Zapadnog Balnana beleže rast novozaraženih, ili stagniraju uz i dalje velike brojeve, dok Svetska zdravstvena organizacija (SZO), preko svoje regionalne kancelarije, za velikom pažnjom prati ono što se u regionu dešava.

Među zemljama regiona, u četvrtak, u broju novoobolelih prednjači Bosna i Hercegovina sa 338 novozaraženih korona virusom u poslednja 24 sata 1.240 analiziranih uzoraka - odnosno 188 u Federaciji BiH, 146 u Republici Srpskoj i četiri u Brčko distriktu.

Sledi Hrvatska sa 255 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je apsolutni rekord u toj zemlji od izbijanja pandemije i što broj aktivnih slučajeva podiže na 1.689. Preminulih osoba nije bilo.

U Srbiji je u poslednja 24 sata, do četvrtka u 15 sati, preminulo pet osoba, dok je od 10.764 testirane osobe pozitivno 161.

Prema podacima sa sajta covid19.rs, u Srbiji je do sada od koronavirusa umrlo 689 osoba, dok se u bolnicama trenutno nalazi 1.245 zaraženih, od kojih su 52 osobe na respiratorima.

Na Kosovu je registrovano još 158 infekcija, 13 osoba je preminulo, dok je broj izlečenih pacijenata 245. U srpskim sredinama je šest novozaraženih.

U Severnoj Makedoniji umrle su još tri osobe i registrovano je 118 novozaraženih.

Zabrinutost SZO, pojačati mere

Regionalni direktor SZO za Evropu Hans Klug rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu da je njegova kancelarija udružila sange sa Direktoratom za susedstvo Evropske komisije "kako bismo pojačali tehničku i političku pomoć kako bi ovaj Direktorat mogao pomoći Balkanu".

Kazao je i da ima redovne konferencije sa ministrima zdravlja zemalja regiona i da je neophodno pojačati mere borbe protiv Kovida 19, ali i komunikaciju sa javnošću kako bi ona bila što jasnija i direktnija.

"Odgovor na virus je bio dobar u onim područjima koja su aktivno ušla u borbu. Najbolja strategija za borbu protiv virusa je da se pojača testiranje, praćenje, lociranje, izolacija i briga sa velikom pažnjom. Ali odgovornost je na obe strane. Lideri moraju biti proaktivni uključujući krizno komuniciranje koje mora biti jasno i konzistentno i osigurati poverenje javnosti", rekao je on, prenosi FoNet.

A, onda, kako je dodao, tu je odgovornost na svim pojedincima i građanima.

U pojedinim zemljama vidimo zamor zbog borbe protiv virusa i sa zemljama radimo na identificiranju razloga za taj umor. Zbog toga proučavamo društvene i kulturološke uslove i pomažemo zemljama da prilagode svoj pristup, zaključio je Fluge.

Katrin Smolvud, viša oficirka za hitne programe SZO, rekla je da je Balkan razlog za zabrinutost još od juna kada je počeo rast broja slučajeva.

"U neku ruku Balkan je postao sub-regionalno žarište tokom leta. Ono što je delimično ohrabrujuće je da kako radimo sa zemljama koje su videle ovaj rast slučajeva i kako radimo u skladu s onim što je rekao regionalni direktor u određenim zemljama vidimo izravnavanje i rani pad broja slučajeva. Moraćemo raditi još snažnije kako bismo ovaj pad održali”, ističe Smolvud.

Regionalni direktor SZO za Evropu je takođe uputio poseban poziv mladima da se ponašaju odgovorno, jer niko nije imun na virus i da oni koji žele mogu se zabaviti, ali da zbog toga nemaju pravo dalje da šire viruse.

XS
SM
MD
LG