Linkovi

Skoro šest miliona obolelih od Kovida 19 u SAD


Američke države Ajova, Severna i Južna Dakota u poslednjih dana prijavljuju porast broja slučajeva na dnevnom nivou – dok se u Montani i Ajovi beleži i porast pacijenata koji su prebačeni u bolnicu zbog posledica Kovida 19. - ilustrativna fotografija (Foto: REUTERS/Phil Noble)

Broj obolelih od koronavirusa u Sjedinjenim Državama priblažava se broju od šest miliona, pokazuju podaci vašingtonskog Univerziteta Džons Hopkins, čime i dalje imaju najveći broj oboleloh u svetu. Takođe, najveći broj smrtnih slučajeva od posledica Kovida 19 zabeležen je u SAD – 182.000.

Uprkos tome – prema broju testiranih građana nalaze se na desetom mestu među državama sveta.

Američke države Ajova, Severna i Južna Dakota u poslednjih dana prijavljuju porast broja slučajeva na dnevnom nivou – dok se u Montani i Ajovi beleži i porast pacijenata koji su prebačeni u bolnicu zbog posledica Kovida 19.

Povećanje broja novoobolelih zabeleženo je u područjima u blizini dva univerziteta u državi Ajova u kojima je počela nastava koja nije zasnovana na daljinskom modelu. Sličan trend zabeležen je u univerzitetima širom SAD u čije kampuse su se vratili student.

Broj novoobilelih od koronavirusa u porastu je i u Stardžisu u Južnoj Dakoti nakon održavanja godišnjeg motoskupa na kome se okupilo više od 365.000 učesnika. Zdravstvenaslužba Južne Dakote saopštila je da je najmanje 88 slučajeva povezano sa održavanjem tog skupa.

Osam meseci nakon izbijanja globalne pandemije broj testiranih građana na Kovid 19 opada poslednjih nedelja.

Brojni zdravstveni zvaničnici i najmanje 33 američke države odbacile su nove smernice za testiranje na koronavirus, koje je administracija američkog predsednika Donalda Trama objavila prošle sedmice, da građani izloženi virusu koji nemaju simptome – možda nema potrebe da budu testirani.

Sjedinjene Države su od februara zvanično u ekonomskoj recesiji. Delimično otvaranje ekonomije doprinelo je smanjenju broja prijava za pomoć nezaposlenima, koji je u martu dostigao rekordnih 6.8 miliona. U nedelji okončanoj 22. avgusta za program pomoći nezaposlenima prijavilo se 1.06 miliona građana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG