Linkovi

Majkrosoft: Podaci o vakcini meta ruskih i severnokorejskih hakera


ARHIVA - Medicinska sestra priprema probnu vakcinu protiv Kovida 19 koju razvijaju Nacionalni instituti za zdravlje i kompanija Moderna (Foto: AP/Hans Pennink)
ARHIVA - Medicinska sestra priprema probnu vakcinu protiv Kovida 19 koju razvijaju Nacionalni instituti za zdravlje i kompanija Moderna (Foto: AP/Hans Pennink)

Kompanija Majkrofost saopštila je da je registrovala pokušaje ruskih i severnokorejskih hakera, koje podržavaju državne strukture, da ukradu dragocene podatke vodećih farmaceutskih kompanija i istraživača koji rade na razvoju vakcine.

Majkrosoft je u blogu u petak naveo da je većina napada prethodnih meseci bila neuspešna, ali nije izneo informacije o tome koliko je bilo uspešnih ili koliko su upadi bili ozbiljni.

Američka vlada objavila je u julu da su proizvođači vakcina meta kineskih hakera i najavila podizanje optužnica.

Majkrosoft je saopštio da je većina meta - locirana u Kanadi, Francuskoj, Indiji, Južnoj Koreji i u Sjedinjenim Državama - direktno uključena u istraživanje vakcina i lekova za Kovid 19. Kompanije nije imenovala meta, ali je navela da većina razvija vakcine i da je u različitim fazama kliničkih ispitivanja.

Majkrofosoft je jednu od hakerskih grupa identifikovao kao "Fancy bear", koju čine ruski vojni agenti. Britanski nacionalni centar je u julu optužio tu grupu za napade na kompanije koji razvijaju vakcinu. Dve druge su "Lazarus grupa" iz Severne Koreje i "Cerium".

Većina napada obuhvatala je pokušaje da se ukradu lozinke ljudi koji rade za organizacije koje su bile meta hakera.

U međuvremenu, predsednik Majkrofosta Bred Smit je na jednom međunarodnom skupu pozvao zemlje da zaštitie zdravstvene objetke od sajber napada.

Optimizam u pogledu vakcine protiv Kovida 19 porastao je nakon što je farmaceutski gigant Fajzer početkom nedelje objavio da preliminarni podaci pokazuju da je probna vakcina te kompanije 90 odsto efektivna.

XS
SM
MD
LG