Linkovi

Demokrate iznele optužbe protiv Trampa, Bela kuća čeka suđenje u Senatu


Vodeće demokrate u Predstavničkom domu objavljuju predlog opoziva Donalda Trampa na Kapitol hilu (Foto: AP/Susan Walsh)
Vodeće demokrate u Predstavničkom domu objavljuju predlog opoziva Donalda Trampa na Kapitol hilu (Foto: AP/Susan Walsh)

Demokrate u Predstavničkom domu iznele su u utorak formalne optužbe u procesu opoziva predsednika Donalda Trampa.

Tramp je optužen po dve osnove - za zloupotrebu položaja zbog vršenja pritiska na Ukrajinu da istraži političkog rivala i opstrukciju istrage Kongresa o tom pitanju.

Predsedavajući Odbora za pravosuđe Džerlod Nedler rekao je novinarima da je Tramp ugrozio američki Ustav, podrio integritet izbora 2020. godine i ugrozio nacionalnu bezbednost.

Šta je proces opoziva predsednika SAD?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

"Tramp misli da je iznad zakona. Niko, pa čak ni predsednik, nije iznad zakona", rekao je Nedler na konferenciji za novinare, kojoj je prisustvovala predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, kao i predsedavajući ostalih odbora koji su vodili istragu.

"Naši izbori su osnova demokratije. Integritet narednih izbora je ugrožen od strane predsednika koji je već tražio strano mešanje u izbore 2016. i 2020.", poručio je Nedler.

Oglasila se i Bela kuća koja je saopštila da je reč o neosnovanom i stranačkom pokušaju da se podrije aktuelni predsednik, a da će se Tramp izjasniti o "lažnim optužbama" na suđenju u Senatu i da očekuje da će biti oslobođen, "jer nije uradio ništa pogrešno".

“Demokrate u Predstavničkom domu već dugo žele da ponište glasove 63 miliona Amerikanaca. Odlučili su da moraju da opozivu predsednika Trampa zato što ne mogu da ga legitimno poraze na biračkim mestima", navela je portparolka Stefani Grišam i ocenila da demokrate koriste telefonski razgovor sa ukrajinskim predsednikom kao izgovor za "stranački, neopravdan i patetičan pokušaj da se zbaci Trampova administracija i ponište rezultati izbora 2016. godine".

Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma će u četvrtak glasati o predlogu opoziva Trampa.

Predstavnički dom u punom sastavu bi o predlogu opoziva Trampa mogao da se izjasni naredne nedelje. S obzirom na to da demokrate imaju većinu, gotovo je sigurno da će glasati za opoziv američkog lidera.

To će otvoriti put za suđenje u Senatu, verovatno u januaru, gde se dvotrećinskom većinom odlučuje o tome da li bi Tramp trebalo da bude smenjen. Malo je verovatno da će republikanci, koji imaju većinu u Senatu, glasati za Trampovu smenu. Ni jedan republikanski član Kongresa do sada nije podržao taj potez.

Demokrate optužuju Trampa da je zloupotrebio položaj zaustavljanjem isplate vojne pomoći Ukrajini, kao i uslovljavanjem moguće posete Beloj kući, da bi izvršio pritisak na ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da istraži njegovog političkog rivala Džoa Bajdena.

Tramp je odbacio optužbe i istragu o opozivu nazvao prevarom i lovom na veštice. Bela kuća odbila je da učestvuje u javnim saslušanjima u Predstavničkom domu zato što, kako je više puta saopštila, proces nije fer.

Tramp je na Tviteru ponovo oštro kritikovao poteze demokrata, navodeći da je opoziv predsednika u trenutku kada zemlja ima tako snažnu ekonomiju "i što je važnije, kada on nije uradio ništa pogrešno", čista politička ludost.

Istraga o opozivu pokrenuta je 24. septembra nakon što je uzbunjivač iz obaveštajne zajednice podneo prijavu, zabrinut zbog telefonskog razgovora Trampa sa Zelenskim 25. jula, tokom kojeg je američki lider tražio od ukrajinskog kolege da istraži Bajdena i njegovog sina Hantera.

Tramp je četvrti američki predsednik u istoriji suočen sa opozivom. Ako bude opozvan, biće treći predsednik kojem će biti suđeno u Senatu.

Demokratski predsednik Bil Klinton opozvan je u Predstavničkom domu 1998. godine zbog laganja o seksualnim odnosima sa Monikom Levinski, ali je oslobođen na suđenju u Senatu.

Republikanski predsednik Ričard Nikson podneo je ostavku 1974. godine rpe nego što je opozvan zbog uloge u skandalu Votergejt. Demokratski predednik Endrju Džonson opozvan je 1868 godine, ali nije osuđen u Senatu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG