Linkovi

Vikend bez odmora, Demokrate spremaju dokaze za opoziv Trampa


Predsednik Amerike Donald Tramp. REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo
Predsednik Amerike Donald Tramp. REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo

Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa SAD sastale su se iza zatvorenih vrata u subotu da se pripreme za poslednju nedelju istrage u procesu opoziva predsednika Amerike. Demokrate u Odboru za pravosuđe ovog vikenda rade na tome da napišu predloge za opoziv Donalda Trampa, koji bi mogao da se podnese kao predlog najranije u četvtrak.

Demokrate su u subotu ujutru objavile izveštaj od 55 strana u kome navode po kojim ustavnim odredbama se može opravdati proces opoziva. Predsedavajući Odborom za Pravosuđe Džerold Nadler rekao da je je opoziv jedini način da se zatraži odgovornost republikanskog predsednika.

"Predsednik Tramp zloupotrebio je moć, rizikovao nacionalnu bezbednost i doveo u pitanje izbore, sve zbog lične koristi", naveo je Nadler u saopštenju i dodao: "Ustav nudi samo jedan lek za ova zlodela: opoziv".

Odbor će u ponedeljak održati javno saslušanje da bi razmotrio dokaze koje je sakupio u istrazi. Republikanci traže ceo jedan dan da obrazlože svoje dokaze, među kojima je izveštaj na 110 strana u kome se osporava da je istraga dala ikakve dokaze za opoziv.

XS
SM
MD
LG