Linkovi

Trampova administracija ukida zaštitu transrodnih osoba u zdravstvu


Transrodne i nebinarne osobe i njihovi saveznici na Maršu za prava transrodnih osoba u Atlanti, 12. otkobra 2019.
Transrodne i nebinarne osobe i njihovi saveznici na Maršu za prava transrodnih osoba u Atlanti, 12. otkobra 2019.

Trampova administracija završila je izradu propisa kojim se ukidaju mere donete u vreme predsednika Obame, kojima se transrodne osobe štite od rodne diskriminacije u zdravstvenoj zaštiti.

Promena politike, na kojoj odavno insistiraju predsednikove religiozne i društveno konzervativne pristalice, definiše rod kao biološki pol neke osobe. Propisi doneti u vreme Obamine administracije definišu rod kao unutrašnji osećaj neke osobe - bilo da se oseća kao muškarac, žena, nijedno ili kombinacija ta dva.

LGBTQ grupe navode da su eksplicitna pravila u zdravstvenoj zaštiti potrebna za ljude koji žele da promene pol pa i za transrodne osobe kojima je potrebna medicinska nega zbog bolesti kao što su dijabetes ili srčani problemi.

U pozadini rasprave o zakonskim pravima je medicinski priznato stanje koje se naziva "rodna disforija" - osećanje nelagodnosti ili stresa izazvano neskladom između pola sa kojim se neka osoba identifikuje i njenog pola na rođenju. Posledice mogu da uključe ozbiljnu depresiju, a lečenje varira od operacija promene pola i uzimanja hormona, do toga da ljudi menjaju svoj spoljašnji izgled promenom načina odevanja ili frizure.

Pripadnici LGBTQ zajednice pridružili su se pokretu "Životi crnaca su važni" na protestu u Zapadnom Holivudu u Kaliforniji, 3. juna 2020.
Pripadnici LGBTQ zajednice pridružili su se pokretu "Životi crnaca su važni" na protestu u Zapadnom Holivudu u Kaliforniji, 3. juna 2020.

Mnogi konzervativci se ne slažu sa tim konceptom.

Ženske grupe navode da se novim propisima takođe otežava mogućnost abortusa, koji je legalna medicinska procedura.

"Niko ne bi smeo da se plaši da će ga lekar neće primiti zbog toga ko su i ličnih zdravstvenih odluka koje su doneli", ističe Fatima Gos Grejvs, predsednica Nacionalno ženskog pravnog centra, koja pominje mogućnost da na sudu ospori odluku Bele kuće.

Američka unija za građanske slobode ACLU takđe navodi da će podneti tužbu da bi se preokrenula Trampova odluka.

Prema federalnom propisu iz Obamine ere, od bolnica se zahtevalo da sprovode procedure kao što je histerektomija, u okviru procesa promene pola pacijenta, ukoliko se u njima ta operacija obavlja iz drugih zdravstvenih razloga. Propisom je trebalo da se sprovede deo zakona o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti (Obamaker) kojim se zabranjuje rodna diskriminacija, iako se u njemu ne koristi termin "rodni identitet".

Rodžer Severino, šef jedinice Sekretarijata za zdravstvo za primenu zakona o građanskim pravima, navodi da su transrodne osobe i dalje zaštićene drugim zakonima kojima se zabranjuje diskriminacija u zdravstvenoj zaštiti na osnovu rase, nacionalnog porekla, starosne dobi, invaliditeta i drugih faktora.

Za Trampovu administraciju, ovo je najnoviji u seriji koraka preduzetih da se ukinu novije zaštite za LGBTQ osobe u različitim oblastima, od vojske preko smeštaja do obrazovanja.

Administracija je takođe načinila korake da spreči transrodne muškarce i žene da budu u vojnoj službi i predložila da se određenim skloništima za beskućnike dozvoli da rodni identitet uzimaju u obzir kada nekome nude prenoćište. Trampova Bela kuća takođe je zaključila, u memorandumu Sekretarijata za pravosuđe 2017. godine da federalni zakon o građanskih pravima ne štiti transrodne osobe od diskriminacije na poslu.

XS
SM
MD
LG