Linkovi

Čelsi Mening se kandiduje za američki Senat


Arhiva - Čelsi Mening, transdžender pripadnica američkih oružanih snaga, odgovorna za masivno curenje poverljivog materijala, 18. maja 2017.

Uzbunjivačica Čelsi Mening, koja je promenila pol, želi da postane američka senatorka i da predstavlja državu Merilend, sudeći po podnescima za federalne izbore.

Ona bi trku vodila kao demokrata, izaivajući senatora u dva mandata Bena Kardina, na primarnim izborima u Merilendu u junu. Mening mora da podnese zahtev državnoj izbornoj komisiji do 27. februara kako bi njeno ime bilo na biračkim listićima.

Kardin je stariji demokrata u Komitetu Senata za spoljne poslove. Prvi put je izabran u Senat 2006. godine.

Kardinova portparola Sju Valitski, ne govoreći direktno o Meningovoj, rekla je da Kardin "isčekuje energičju debatu o temama i zdrav razgvor sa glasačima Merilenda".

Čelsi Mening, bivši analitičar vojne obaveštajne službe, prethodno je bila poznata kao Bredli Mening, američki vojnik koji je Vikiliksu predao više od 700.000 tajnih vojnih dokumenata i video snimaka sa ratišta. Ona kaže da je objavila te informacije kako bi podigla svest javnosti o uticaju rata na civile. Tužioci tvrde da je Miningova izdajica koja je dovela SAD i njene oružane snage u rizik.

Meningova je 2013. osuđena na 35 godina zatvora zbog objavljivanja poverljivih dokumenata. Predsednik SAD Barak Obama odobrio je pomilovanje za Čelsu Mening pre nego što je napustio funkciju prošle godine.

Nakon što je osuđena, Meningova je rekla da se identifikuje kao žena. Tokom boravka u zatvoru, borila se i izborila za pravo da započne hormonalni tretman.

Američki predsednik Donald Tramp kaže da je Čelsi Mening izdajica.

Tramp je pokušao da zabrani transrodne osobe u vojsci, ali je dederalni sud presudio protiv te zabrane.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG