Linkovi

Pentagon: I transrodne osobe u vojsci


Američki Sekretarijat za odbranu planira da ukine zabranu služenja u vojsci transrodnim osobama, čime će okončati jednogodišnju žestoku unutrašnju debatu o tom pitanju.

Očekuje se da će odluka da bude saopštena prvog jula, prenose američki dnevnik "USA Today", citirajući neimenovanog zvaničnika Pentagona. Portparol Pentagona je u saopštenju, upućenom Glasu Amerike, naveo da se narednih nedelja očekuje konačno utvrđivanje politike o transrodnim osobama u vojsci, ali da još nije poznato kada će odluka biti objavljena.

Transrodne osobe trenutno mogu da budu otpuštene iz vojske. Sekretar za odbranu Eš Karter, koji mora da odobri promenu, rekao je prošle godine da su trenutni propisi o služenju transrodnih osoba u vojsci zastareli i da uzrokuju neizvesnost koja odvlači pažnju komandanata sa ključnih misija.

Svaki ogranak vojske imao bi godinu dana da primeni promene, koji bi se odnosile na regrutaciju, oblačenje i smeštaj. Prema navodima agencije Rojters, u američkoj vojsci služi oko 15 hiljada transrodnih osoba.

Američka vojska je 2011. godine okončala zabranu služenja u vojsci otvoreno deklarisanim gej osobama. Prethodno je na snazi bila politika "ne pitaj, ne govori". Američka vojska je u ponedeljak održala ceremoniju za novog sekretara, Erika Feninga, prve otvoreno deklarisane gej osobe na tako visokom položaju u vojsci.

XS
SM
MD
LG