Linkovi

Tramp najavio da transrodne osobe više neće moći da služe vojsku


Predsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp

Predsednik Donald Tramp izjavio je da američka vojska više neće dozvoliti da transrodne osobe budu u službi na bilo kom nivou, čime je ukinuta politika administracije bivšeg predsednika Baraka Obame, objavljena pre godinu dana.

U nekoliko poruka na Tviteru, Tramp je rekao da je posle konsultacija sa svojim generalima i vojnim stručnjacima, odlučio da prekine politiku prihvatanja transrodnih osoba u američke vojne snage.

Naša vojska mora da bude usmerena na odlučnu i sveobuhvatnu pobedu i ne sme da bude opterećena ogromnim medicinskim troškovima i dezorganizacijom, koju bi transrodne osobe u vojsci mogle da izazovu“, poručio je Tramp.

Prema podacima analitičke grupe „Korporacija Rend“ u aktivnoj službi u američkoj vojsci nalazi se oko oko 2 i po hiljade transrodnih osoba i hiljadu 500 u rezervnom sastavu. Zvaničnici sekretarijata za odbranu izjavili su da se oko dodatnih 250 članova nalazi u prelaznom periodu ka željenom polu.

Trampova odluka stigla je dan pre isteka roka za vojsku da obnovi svoja medicinska pravila vezana za transrodne pripadnike. Trampova odluka izazvala je snažno negodovanje vodećih grupa koje podržavaju transrodna prava i zakonodavaca koji su podržali prošlogodišnju promenu pravila.

XS
SM
MD
LG