Linkovi

Veće razumevanje prema transrodnim osobama


Bivši olimpijac Kejtlin Džener prima nagradu za Ženu godine po izboru magazina Glamur u novembru 2015.
Bivši olimpijac Kejtlin Džener prima nagradu za Ženu godine po izboru magazina Glamur u novembru 2015.

U protekloj 2015. godini u Sjedinjenim Državama, transrodne osobe su u velikom broju stupile na društvenu, kulturnu i političku scenu.

Prošle godina je u mnogome podigla svest ljudi, i njihovu reakciju, na transrodne osobe, koje su rodjene sa fizičkim identitetom suprotnim onom koji osećaju.

Jedan od najpoznatijih američkih sportista, Brus Džener, postao je Kejtlin Džener, a ona je za svoju hrabrost nagrađena na dodeli ESPN nagrada za 2015.

“Trans osobe zaslužuju nešto suštinsko. One zaslužuju vaše poštovanje”.

Dobitnik Oskara, glumac Edi Redmejn tumačio je ulogu pionirke transrodnih osoba iz 1920-ih u filmu “Dankinja”.

“Kada sam se rodio lekari su mojim rediteljima rekli – dobili ste devojčicu”, navodi Džej Braun iz Kampanje za ljudska prava. Džej Braun je promenio pol u muško i zalaže se za prava seksualnih manjina.

“Ja sam otac dve devojčice, imam suprugu i oženjen sam više od 10 godina. Mi znamo ko smo i veoma je frustrirajuće što nas svet ne vidi onakvima kakvi jesmo”.

Transrodne osobe u vojsci su tema u predizbornoj kampanji za predsedničke izbore iduće godine.

“Nadam se da će Sjedinjene Države da se pridruže drugim zemljama i da dopuste transrodnim osobama da otvoreno služe u vojsci”, poručila je Hilari Klinton, koja se bori za demokratsku predsedničku nominaciju.

"Ma dajte molim vas. Rešavajte pitanje transrodnih osoba negde drugde” - glasila je reakcija Bena Karsona, kandidata medju republikancima.

Transrodni Amerikanci tek treba da odnesu ubedljivu pobedu poput homoseksualaca i lezbejki koji su se izborili za istopolne brakove. Glasači u Hjustonu u državi Teksas su u novembru poništili lokalne anti-diskriminatorne mere, pošto su verski konzervativci upozorili da bi to moglo da ohrabri muškarce da se oblače kao žene i da koriste ženske toalete da bi ugrozili žene i decu.

“Što se tiče polnog identiteta, to je proizvod nečije mašte, njihovog uma. Jednog dana to može da bude jedno, drugog dana drugo”, kaže Met Stejver iz organizacije "Liberty Counsel."

“Naši protivnici su krenuli protiv nas i koriste taktitku zastrašivanja kako bi transrodne osobe predstavili kao čudovišta. Mnogo posla je pred nama kako bi ljudi razumeli naše priče”, navodi Džej Braun.

A sve više takvih priča se pojavljuje iz dana u dan.

XS
SM
MD
LG