Linkovi

Transrodne osobe mogu da služe u američkoj vojsci


Sekretar za odbranu Eš Karter saopštava odluku o ukidanju zabrane transrodnim osobama da služe u oružanim snagama SAD, 30. jun 2016.

Sekretarijat za odbranu Sjedinjenih Država ukinuo je zabranu za transrodne muškarce i žene da javno služe vojsku.

“Moramo da dopremo do 100 odsto američke populacije”, izjavio je sekretar za odbranu Ešton Karter novinarima u četvrtak, dodavši da je “naša misija da branimo ovu zemlju i ne želimo da nam ništa osim kvalifikacija određene osobe, predstavlja ograničenje za regrutaciju ili zadržavanje vojnika, mornara, pilota ili marinaca koji mogu najbolje da obave tu misiju”.

Karter je rekao da će transrodni muškarci i žene od sada moći otvoreno da služe vojsku i da više neće biti otpušteni samo zbog toga što su transrodne osobe.

Trenutno, prema procenama, u američkoj vojsci služi 2.500 transrodnih osoba, naveo je sekretar za odbranu SAD.

Vojska će početi da prima transrodne Amerikance koji ispunjavaju sve fizičke i mentalne standarde za najviše godinu dana od sada.

Mnogi su pozitivno dočekali ovu odluku istakavši da je trebalo doneti i ranije. Senator iz Vermonta, demokratski pretendent, Berni Sander tvitovao je da mu je “drago zbog ovog koraka ka jednakosti”.

Ovom odlukom otklonjena je i poslednja prepreka za služenje vojske osoba bilo kojeg pola, verske pripadnosti ili seksualne opredeljenosti.

XS
SM
MD
LG