Linkovi

Opredeljivanje za i protiv "ruskog" Krima


Ruski marinci učestvuju u vojnoj paradi u Sevastopolju na Krimu. 29. novembar 2014.
Ruski marinci učestvuju u vojnoj paradi u Sevastopolju na Krimu. 29. novembar 2014.

Nakon kontroverzne aneksije Krima od strane Rusije, građani kao i pripadnici ukrajinske vojske primorani su da biraju između selidbe sa Krima ili uzimanja ruskog državljanstva.

Pre godinu dana ruska mornarica i specijalne snage blokirale su ukrajinske vojne baze na Krimu, postavljanjem ultimatuma da se - ili pridruže ili napuste baze.

S obzirom na nemoć vlade u Kijevu da bilo šta preduzme, većina vojnika priklonila se ruskoj vojsci, kaže bivši ukrajinski oficir Aleksandar, koji nije želeo da kaže svoje puno ime zbog osetljivosti pitanja, ali nimalo ne žali što Rusiju smatra svojom domovinom.

"Najteže mi je što sam ostavio oca u Ukrajini. Znao sam da mi ne bi dozvolili odlazak tamo. To mi je najteže."

Međutim, otac često posećuje Aleksandra, koji sada zarađuje više kao ruski oficir.

Posle pada Sovjetskog Saveza, Jurij Serdjuk je služio u ukrajinskoj vojci, ali sada traži rusku vojnu penziju. Iako je nateran da zatvori svoju firmu za pružanje bezbednosnih usluga, pošto mu je poništena radna dozvola, on očekuje bolji život pod ruskom upravom.

"Sudeći po penzijama mojih roditelja, penzija bi trebalo da bude veća. U poređenju sa njihovim ukrajinskim penzijama, sa ruskim penzijama život im je bolji", kaže Serdjuk.

Međutim, dok mnogi na Krimu proslavljaju činjenicu da su postali ruski državljani, 33-godišnji Andrej odbija da se odrekne ukrajinskog državljanstva.

Andrej živi sa mlađim bratom, još jednim bivšim ukrajinskim vojnim oficirom, koji se okrenuo ruskoj strani da bi mogao da izdržava porodicu. Za razliku od brata koji se nije lako odlučio, Andrej se bez premišljanja opredelio.

"Uticalo je to na naše odnose, koji su povremeno napeti. Nekada je bolje ne reći ništa, pa ćutimo. Neke stvari mi smetaju, pogotovo kad obuče rusku uniformu", priča Andrej.

Njegova porodica i poslodavac ga nagovaraju da uzme ruski pasoš kako bi legalizovao svoj status i stekao socijalne beneficije. Andrej međutim namerava da ostane na Krimu sve dok ne bude izgubio posao, mada zna da Rusija neće skoro otići sa poluostrva.

"Pratim vesti i vidim šta se događa u Kijevu. Imaju previše posla da bi se bavili Krimom. Ali nada uvek postoji, imam prijatelje sa kojima sam ostao u vezi, koji se takođe nadaju da će Krim biti vraćen Ukrajini", kaže on.

Rusija uklanja i poslednja obeležja Ukrajine na Krimu, ali je ruska aneksija medju lokalne stanovnike unela nove podele.

XS
SM
MD
LG