Linkovi

Novinarska beležnica: U obilasku sa ukrajinskom vojskom


Ukrajinski vojnik stražali pored oklopnog vozila u gradu Novolugansk, nekoliko kilometara udaljenom od linije fronta, u istočnoj Ukrajini, 19. febraura 2022. (Yan Boechat/VOA)
Ukrajinski vojnik stražali pored oklopnog vozila u gradu Novolugansk, nekoliko kilometara udaljenom od linije fronta, u istočnoj Ukrajini, 19. febraura 2022. (Yan Boechat/VOA)

Mnoge zgrade u gradu Novolugansku, na istoku Ukrajine, godinama su napuštene. Drvene daske na vratima i prozorima istrulele su od vremenskih prilika, a obližnje fabrike zarđale su i zatvorene kapcima.

Nikada ne biste znali da su nasilni incidenti u regionu porasli za više od 1.000 odsto u poslednja tri dana.

Ali nismo boravili dugo tamo u subotu pre nego što je otvorena jaka vatra na grad i vojnici koji su bili domaćini našeg obilaska ratne zone brzo su poterali našu grupu od više od deset novinara nazad u autobus. Neke kolege iz drugog dela grada sklonile su u unutrašnje prostorije vojnog skladišta dok je naš autobus odjurio.

Ukrajina: Novinari i zvaničnici pod minobacačkom vatrom
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Neposredno izvan grada, Marijana Bezugla, službenica Ministarstva odbrane i poslanica, rekla je da je to bila artiljerijska vatra koja je zabranjena međunarodnim sporazumima.

"Želimo diplomatiju", rekla je sa suvozačevog sedišta. "Ukrajina želi diplomatsko rešenje".

Nakon nekog vremena, parkirali smo autobus iza zida. Vojnici su nam rekli da ostanemo unutra iako smo nosili tešku zaštitnu opremu. Bombardovanje se nastavilo, ali podalje od nas.

Put na koji smo bili krenuli sa ukrajinskom vojskom planiran je koliko prethodne noći, ali iza tog zida postalo je jasno da se putovanje obustavlja.

Bilo je jasno i zašto su se vlasti toliko potrudile da nas dovedu u region. Želeli su da pokažu rastućoj grupi međunarodnih novinara u Ukrajini šta se dešava na terenu i da se uvere da svi znamo kako se oni osećaju u vezi s tim.

"Ukrajina je spremna da se bori do poslednjih vojnika", rekao je David Arahamia, lider partije ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. "Naša namera je samo... da zaštitimo našu vojsku i naše civile u našoj zemlji, naravno".

Linija kontakta (ili razdvajanja)

Dok smo kasnije te večeri gazili po asfaltu da bismo se ukrcali na vojni let van ratne zone, jedan novinar je u više navrata tražio od pomalo zbunjenog vojnika da nam kaže koliko smo blizu "linije kontakta" u Novoluganskom.

Na kraju smo shvatili zašto je bio zbunjen ovim pitanjem.

"To selo je na liniji kontakta", rekao je on.

Linija kontakta, odnosno linija razdvajanja, razdvaja teritoriju koju kontroliše ukrajinska vlada i teritoriju u Ukrajini koja je tehnički pod kontrolom grupa koje se obično nazivaju "separatistima koje podržava Rusija". Ovi separatisti su snage koje su otvoreno i direktno učestvovale u borbi protiv Ukrajine od 2014. godine, a ne Rusija.

Separatisti sebe nazivaju braniocima nezavisnih, iako nepriznatih, država, a često ih pristalice nazivaju i "pobunjenicima", dok su za njihove neprijatelje oni "teroristi".

Prema rečima komandanta združenih snaga Ukrajine Oleksandra Pavljuka, u poslednja tri dana bilo je napada duž cele linije razdvajanja od oko 400 kilometara, uz 98 incidenata "kršenja primirja" samo u subotu, u kojima su dvoje ljudi poginulo, dok su mnogi povređeni. Oštećene su kuće, vodovodni sistemi i druga infrastruktura.

Ali, insistira Pavljuk, Ukrajina je zadržala svoj teritorijalni integritet i volju za borbom.

"Oružane snage Ukrajine u potpunosti kontrolišu situaciju", rekao je on. "I mi ćemo braniti nezavisnost svoje zemlje do samog kraja".

NATO u vestima

Ovaj porast nasilja možda nije iznenađenje za prosečnog čitaoca vesti, koji već mesecima viđa upozorenja o eskalaciji tenzija između Rusije i Ukrajine, uključujući gomilanje ruskih trupa i vojne opreme duž njene granice sa Ukrajinom.

Rusija je više puta zahtevala garanciju da Ukrajini nikada neće biti dozvoljeno da se pridruži NATO-u, vojnom savezu koji je prvobitno osmišljen da spreči sovjetsku ekspanziju. NATO je više puta odbijao ovaj zahtev Rusije, dok je istovremeno odbijao i ulazak Ukrajine u Alijansu.

Kako su se ruske trupe kretale ka granici tokom proteklih nekoliko meseci, diplomate su pokušavale i do sada nisu uspele da razmrse ovaj nered. Rusija saopštava da je uklonila neke od, za šta SAD kažu, 150.000 vojnika sa granice i da će to nastaviti da čini, ali mnogi drugi lideri, uključujući Pavljuka, kažu da to nije istina.

"Od danas", rekao je on, otprilike sat vremena pre nego što smo se vratili u relativnu bezbednost Kijeva, "ukupan broj ruskih vojnika koji okružuju ukrajinsku granicu se nije promenio".

XS
SM
MD
LG