Linkovi

Bajden: Građani Rusije nisu meta i neprijatelj


Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je još postoji mogućnost ruskog napada na Ukrajinu – i da izveštaje o povlačenju dela ruskih trupa sa rusko-ukrajinske granice Sjedinjene Države još nisu potvrdile.

Spremni smo na odlučan odgovor u slučaju ruskog napada na Ukrajinu za šta i dalje postoji mogućnost”, rekao je Bajden tokom obraćanja medijima u Beloj kući.

Bajden je podvukao da Sjedinjene Države neće slati svoje vojnike u Ukrajinu, podsetivši na američke isporuke naoružanja i obuku tamošnjih vojnih snaga.

Međutim, ukazao je na moguće korake ukoliko bi se pod napadom našla članica NATO-a.

Amerika će braniti saveznike iz Severnoatlantske alijanse. Napad na članicu NATO-a je napad na sve nas. Poslali smo trupe u države koje se nalaze na istočnom boku Alijanse. Nastavićemo da održavamo vojne vežbe sa našim saveznicima. Ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu pojačaćemo naše prisustvo u NATO-u”, poručio je Bajden.

Prema njegovim rečima, američka administracija je poslednjih nedelja bila angažovana u diplomatskim naporima kako bi se smirile tenzije.

U poslednjem razgovoru sa predsednikom Vladimirom Putinom nastojali smo da postignemo razumevanje o zabrinutostima obe strane. Saglasili smo se da diplomatiji treba pružiti svaku šansu da uspe. Predložene su konkretne mere u vezi sa stvaranjem bezbednosnog okruženja u Evropi – koje bi se istovremeno odnosile na Severnoatlantsku alijansu i Rusiju. Ali, nećemo zanemariti važne principe”, rekao je Bajden aludirajući na pravo država na nacionalni integritet, suverenitet i pravo izbora o pristupanju savezništvima.

Naši analitičari upozoravaju da i dalje postoje pretnje. Rusija raspolaže sa 150.000 trupa koje su raspoređene duž granice sa Ukrajinom i u Belorusiji. Tražili smo od Amerikanaca da napuste Ukrajinu i izmestili smo ambasadu iz Kijeva”, podsetio je u obraćanju Bajden.

Ukazao je da Sjedinjenje Države, NATO i Ukrajina ne predstavljaju pretnju Rusiji.

Sjedinjene Države i NATO nisu rasporedili projektile u Ukrajini. Nismo i ne nameravamo to da učinimo. Građani Rusije nisu na meti i ne nastojimo da destabilizujemo Rusiju. Poručujem građanima Rusije da nam nisu neprijatelj. I ne verujem da želite krvav i razarajući rat protiv Ukrajine - države sa kojom delite čvrste porodične, istorijske i kulturne veze", poručio je Bajden.

"Pre 77 godina naši narodi zajedno su se borili u Drugom svetskom ratu. To je bio rat iz potrebe. Napad Rusije na Ukrajinu bio bi rat izbora, a ne potrebe”, istakao je američki predsednik.

Pozivajući se na princip odgovornosti Bajden je rekao da će u slučaju invazije posledice biti znatne.

Rusija će biti na meti međunarodnih osuda i svet neće zaboraviti da je izazvala rat i nasilje. Zapad je ujedinjen, naše savezništvo je snažno. Delimo demokratske vrednosti. Čitava ova stvar prevazilazi Ukrajinu i Rusiju - ovde se radi o budućnosti sveta u kom živimo”, rekao je američki predsednik.

Bajden je ponovio ranije izrečenu tvrdnju da u slučaju ruske invazije na Ukrajinu neće biti gasovoda Severni tok 2 - koji Nemačku povezuje sa Rusijom.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene države i saveznici spremni su da primene moćne sankcije protiv Rusije.

Vršimo pritisak na njihove najznačajnije institucije i industriju što će se odraziti na ruske strateške i ekonomske sposobnosti”, ukazao je Bajden.

Između Rusije i Zapada poslednjih meseci su pojačane tenzije, pošto je duž ukrajinsko-ruske granice, ali i u Belorusiji, raspoređen značajan kontingent ruskih vojnika i oružja.

Takođe, Rusija od Zapada traži, kako ih označava, bezbednosne garancije da Ukrajina neće postati članica alijanse, da će se NATO uzdržati od razmeštanja oružja u blizini ruske granice, kao i da će povući snage sa područja istočne Evrope.

Zajedničke vojne vežbe Rusije i Belorusije
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

O tome su pokrenuti i pregovori uključenih strana – a kao reakcija na ruske poteze usledila je nedavna odluka Sjedinjenih Država da u istočnoevropskim članicama NATO-a rasporede dodatnih 3.000 vojnika.

I druge države članice NATO-a Ukrajini ustupaju vojno-tehničku pomoć.

XS
SM
MD
LG