Linkovi

Sekretar za odbranu SAD u Briselu razgovara sa liderima NATO


Sekretar za odbranu SAD Loj Ostin.
Sekretar za odbranu SAD Loj Ostin.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin doputovao je u Brisel na razgovore sa liderima NATO i savezničkim ministrima odbrane, pošto su desetine hiljada ruskih vojnika opkolile Ukrajinu sa severa, juga i istoka.

Tokom skupa u sredu i četvrtak, Ostin i njegove kolege će razgovarati o tome kako da odvrate Rusiju od invazije na Ukrajinu, uz istovremeno ojačavanje odbrane na istočnom krilu Alijanse.

"Ovo je zaista odlučujući trenutak za NATO, kakav potencijalno nismo videli od kada je NATO uspostavljen 1949. godine", rekao je za Glas Amerike Bredli Bouman, viši direktor Centra za vojnu i političku moć pri Fondaciji za odbranu demokratija i naglasio:

"Ovde je važno američko vođstvo u NATO".

"Osnovna poruka" NATO-a i Sjedinjenih Država biće zaštita međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima pozivanjem na "neverovatne pokušaje podrivanja vladavine prava" i "održavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta država", rekao je visoki zvaničnik odbrane.

"Ne možemo dozvoliti da protivnik pokuša silom da prekroji granice, a da se ne suoči sa značajnim posledicama", dodao je zvaničnik.

Ostin će potom otputovati u NATO članice Poljsku i Litvaniju, susede Rusije koji su sa sve većom zabrinutošću posmatrali dešavanja oko Ukrajine.

Dok bude u petak u Poljskoj, Ostin će se sastati sa predsednikom Andžejem Dudom pre posete američkim trupama. Sjedinjene Države će uskoro imati oko 9.000 vojnika u Poljskoj nakon što je predsednik Džo Bajden ranije ovog meseca naredio skoro 5.000 dodatnih vojnika da se tamo rasporede, navodeći zabrinutost za bezbednost zbog nedavnih poteza Rusije.

U Litvaniji, Ostin će se sastati sa predsednikom Gitanasom Nausedom i biće domaćin sastanka sa ministrom odbrane te zemlje, zajedno sa kolegama iz Estonije i Letonije.

Predsednik Džo Bajden rekao je u utorak da Rusija ima 150.000 vojnika koji okružuju Ukrajinu, uključujući Belorusiju na severu, nelegalno pripojen region Krima na jugu i duž ruske granice sa Ukrajinom na istoku. Ruski brodovi takođe vežbaju u blizini u Crnom moru, što je izazvalo zvaničan protest ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova.

"Liči na udava koji steže Ukrajinu kako bi naterao vladu predsednika Vladimira Zelenskog da trepne, da napravi ogroman ustupak", rekao je za Glas Amerike penzionisani general-potpukovnik Ben Hodžis, koji je nekada komandovao snagama američke vojske u Evropi.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je u utorak da će se neke vojne jedinice povući u svoje baze, tvrdnju za koju je Bajden rekao da SAD još nisu potvrdile.

U međuvremenu, ruski zakonodavci usvojili su u utorak predloge kojima se poziva predsednik Vladimir Putin da formalno prizna regione istočne Ukrajine koje kontrolišu separatisti kao nezavisne države, u potezu koji bi mogao da opravda upad u oblast koju više ne priznaje kao teritoriju Ukrajine.

Sjedinjene Države su se založile za diplomatsko rešenje tenzija i saopštile su da se neće boriti protiv ruskih snaga u Ukrajini, koja nije članica NATO.

SAD su poslednjih nedelja isporučile Ukrajini avione sa smrtonosnom vojnom pomoći, uključujući protivtenkovsko oružje i municiju Javelin. Mali broj američkih vojnika je takođe obučavao ukrajinske vojnike kroz program koji je počeo nakon ruske ilegalne aneksije Krima 2014. godine, ali je tim trupama pre nekoliko dana Ostin naredio da napuste Ukrajinu, navodeći zabrinutost da bi potencijalna ruska invazija mogla da se dogodi bilo kog trenutka.

NATO saveznici su više puta pokušavali da nateraju Putina da povuče svoje trupe sa ukrajinske granice i zapretili su ozbiljnim ekonomskim sankcijama ukoliko ruske trupe izvrše invaziju.

Nemački kancelar Olaf Šolc doputovao je u utorak u Moskvu na razgovore sa Putinom. Bajden je pozvao Putina u subotu. Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je licem u lice sa Putinom prošle nedelje.

Kineski predsednik Ši Đinping je, s druge strane, izrazio podršku Putinu tokom pojačanih tenzija oko moskovskih snaga koje okružuju Ukrajinu.

Sadašnji i bivši američki zvaničnici upozorili su da bi invazija na Ukrajinu mogla da ohrabri druge protivnike.

Bajden: Još postoji mogućnost ruskog napada na Ukrajinu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

"Ako Sjedinjene Države sa svim našim saveznicima, svim našim partnerima i kombinovanom diplomatskom i ekonomskom moći, ne mogu da odvrate Kremlj od... još jednog napada na Ukrajinu, onda mislim da rukovodstvo Komunističke partije Kine neće biti mnogo impresionirano svime što kažemo o Tajvanu ili Južnom kineskom moru", rekao je Hodžis.

XS
SM
MD
LG