Linkovi

Proruski separatisti evakuišu civile sa istoka Ukrajine


Građani Donjecka u autobusu za evakuaciju (Reuters/Alexander Ermochenko)
Građani Donjecka u autobusu za evakuaciju (Reuters/Alexander Ermochenko)

Proruski separatisti na istoku počeli su evakuisanje stanovništva tog područja u Rusiju.

Iz samoproglašene i nepriznate Donjecke Republike planirana je evakuacija 700.000 stanovnika, izvestila je agencija Rojters.

Nakon objave o evakuaciji, u Donjecku prestonici jednog od dva pobunjena ukrajinska regiona, oglasile su se sirene.

Reč je o neočekivanom zaokretu koji se, kako Zapad veruje, može iskoristiti kao opravdanje za rusku invaziju na Ukrajinu.

Ne navodeći dokaze koji bi potvrdili njegove tvrdnje Denis Pušilin, lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike, optužio je Ukrajinu da priprema skori napad na regione Luganska i Donbasa.

Ukrajinske vlasti odbacile su te tvrdnje kao lažne.

"Ne postoje nikakva naređenja o upotrebi sile u oslobađanju naših teritorija", izjavio je glavni ukrajinski bezbednosni zvaničnik Oleksij Danilov.

Putin naredio angažovanje ministra za vanredne situacije

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je ministru za vanredne situacije da otputuje na jugoistok Rusije kako bi organizovao smeštaj za stanovnike koji napuštaju dve samoproglašene otcepljene republike u istočnoj Ukrajini, javila je ruska državna agencija RIA.

Putin je zatražio od ministra da se uputi u Rostovsku oblast da organizuje uslove za smeštaj, tople obroke i sve ono što je potrebno - uključujući medicinsku negu“, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Prethodno su proruski separatisti na istoku Ukrajine objavili evakuaciju stanovništva pobunjenih regiona Donbasa i Luganska u Rusiju.

U istom danu na području istoka Ukrajine dogodile su se dve eksplozije.

Deo gasovoda u blizini Luganska, jednog od većih gradova otcepljenog ukrajinskog regiona zahvatio je požar, objavile su ruske novinske agencije.

Nezavisna agencija Interfaks objavila je da je gasovod oštećen u snažnoj eksploziji, navodeći kao izvor lokalnog snadbevača tim energentom, izvestila je agencija Rojters.

Prethodno su vlasti pobunjenih ukrajinskih regiona objavile su da je gradu Donjecku, blizini jedne od zgrada tamošnje vlade, eksplodirao automobil - izvestila je ruska državna agencija TAS - preneo je Rojters.

Agencija Interfaks javila je da u eksploziji nije bilo povređenih.

Procenjuje se da u regionu Luganska i Donbasa na istoku Ukrajine, koji su pod kontrolom proruskih pobunjenika, žive milioni civila. Veruje se da su mnogi od njih nosioci ruskog državljanstva.

Sjedinjene Države saopštile su da je Rusija povećala broj vojnih snaga raspoređenih duž granice sa Ukrajinom kojih sada ima između 169.000 do 190.000. Krajem januara na istom mestu ih je, prema podacima zapadnih zemalja, bilo ih je oko 100.000.

"Reč je o najvećoj vojnoj mobilizaciji od Drugog svetskog rata", izjavio je Majkl Karpenter - američki ambasador pri Evropskoj organizaciji za bezbednost i saradnju (OEBS).

Rusija, sa druge strane, danima tvrdi da povlači snage ukrajinsko-ruske granice – za šta Zapad traži dokaze.

U zoni sukoba na istoku Ukrajine u poslednja dva dana zabeleženo je najintenzivnija upotreba artiljerije kakva se nije dogodila godinama unazad, izvestio je Rojters.

Odgovornost za to, sa jedne na drugu stranu, prebacuju vlasti u Kijevu i proruski separatisti.

Berbok: Scenario potpune invazije moguć, nisam sigurna je li najverovatniji

Najverovatniji scenario ruskog napada na Ukrajinu nije invazija – već operacija pripisivanja lažne odgovornosti ili državni udar, izjavila je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

"Scenario potpune invazije je moguć, ali nisam sigurna da li je najverovatniji”, izjavila je Berbok na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji koja se održava od 18. do 20. februara.

Njeni učesnici usredsređeni su na zapadnu strategiju u vezi sa ukrajinskoj krizi.

Ruski predstavnici ne prisustvuju tom događaju.

Zemlje Zapada smatraju da granatiranje predstavlja deo ruskog izgovora za pokretanje izvazije na Ukrajinu.

Ukrajinske snage i proruski separatisti sa istoka zemlje prethodno su razmenili vatru na liniji fronta koja ih deli – što zapadni zvaničnici smatraju mogućim izgovorom Moskve za invaziju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je da su proruske snage granatirale obdanište – što je označio kao znatnu provokaciju.

Istovremeno, separatisti su optužili snage ukrajinskih vlasti da su četiri puta otvorile vatru u protekla 24 sata.

Ukrajina i proruski pobunjenici pružaju oprečne informacije u vezi sa granatiranjem na liniji fronta sa reginom Donbasa – koji je pod kontrolom proruske strane. Okolnosti tih događaja nije moguće nezavisno utvrditi.

Takođe, Rusija poriče optužbe Zapada da planira invaziju na Ukrajinu – državu sa više od 40 miliona stanovnika.

Između Rusije i Zapada poslednjih meseci su pojačane tenzije, pošto je duž ukrajinsko-ruske granice, ali i u Belorusiji, raspoređen značajan kontingent ruskih vojnika i oružja.

Britanija izmešta ambasadu iz Kijeva

Britansko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je da se ambasada te zemlje u Ukrajini izmešta iz prestonice Kijeva.

Takođe, britanskim državljanima sugerisano je da napuste zemlju dok su, kako je ukazano, komercijalna sredstva putovanja još dostupna.

Ambasada u Kijevu privremeno se premešta i obavljaće svoje dužnosti u gradu Lavovu, saopštilo je ministarstvo.

Svaka ruska vojna akcija u Ukrajini ozbiljno bi uticala na sposobnost britanske vlade da pruži konzularnu pomoć u Ukrajini“, navedeno je u saopštenju.

Britanski državljani ne bi trebalo da očekuju povećanu konzularnu podršku ili pomoć u evakuaciji u ovim okolnostima”, ukazano je objavi britanskog Ministarstva spoljnih poslova.

Takođe, Rusija od Zapada traži, kako ih označava, bezbednosne garancije da Ukrajina neće postati članica alijanse, da će se NATO uzdržati od razmeštanja oružja u blizini ruske granice, kao i da će povući snage sa područja istočne Evrope.

O tome su pokrenuti i pregovori uključenih strana – a kao reakcija na ruske poteze usledila je nedavna odluka Sjedinjenih Država da u istočnoevropskim članicama NATO-a rasporede dodatnih 3.000 vojnika.

I druge države članice NATO-a Ukrajini ustupaju vojno-tehničku pomoć.

XS
SM
MD
LG