Linkovi

Šolc: Zapad spreman za "ozbiljan dijalog" sa Rusijom o evropskoj bezbednosti


Arhiva - Pedsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i kancelar Nemačke Olaf Šolc.
Arhiva - Pedsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i kancelar Nemačke Olaf Šolc.

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da su zapadne države "spremne na ozbiljan dijalog sa Rusijom o pitanjima evropske bezbednosti" ali takođe očekuju od predsednika Rusije Vladimira Putina da deeskalira svoju pretnju invazije na Ukrajinu.

Šolc je ponudio novu priliku Kremlju posle sastanka sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim u Kijevu, u trenutku dok SAD i saveznici upozoravaju da bi Putin mogao da pokrene veliki napad na Ukrajinu u roku od nekoliko dana, raketnim i vazdušnim napadima posle kojih bi usledila brza kopnena invazija.

Iz Rusije nije odmah stigao odgovor na Šolcove komentare. Ranije je, međutim, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov predložio Putinu da nastavi razgovore sa SAD i članicama NATO, iako je Zapad odbio Putinov glavni zahtev da isključi moguće članstvo Ukrajine u zapadnom vojnom savezu.

Jedan zvaničnik NATO-a je u mejlu Glasu Amerike napetu situaciju opisao kao "opasan trenutak za evropsku bezbednost."

"Veliki konflikt u Ukrajini bi doveo do velikog broja raseljenih koji bi bežali od sukoba. Još ima vremena da se izbegnu tako nepotrebna stradanja. Mora se učiniti sve da se izbegne takav uticaj na civile", naveo je taj zvaničnik.

U obraćanju naciji u ponedeljak, Zelenski je izjavio da je čuo da bi ruska vojna akcija mogla da započne u sredu, i rekao da proglašava taj dan danom nacionalnog jedinstva. Nije rekao odakle je dobio tu informaciju.

Bela kuća je saopštila da je američki predsednik Džo Bajden razgovarao sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom o pokušajima da se ojača "defanziva pozicija" NATO na istočnim granicama saveza najbližim Rusiji.

SAD premeštaju preostalo osoblje iz Kijeva

SAD premeštaju svoje preostalo diplomatsko osoblje u Ukrajini iz Kijeva u Lavov, saopštio je u ponedeljak američki državni sekretar Entoni Blinken, pozivajući se na "dramatično ubrzanje u gomilanju ruskih snaga".

Nemački kancelar Šolc je u nedelju rekao novinarima da rusko gomilanje trupa duž granice sa Ukrajinom predstavlja "veoma, veoma ozbiljnu pretnju" i da je njegova poseta Kijevu u ponedeljak i poseta u utorak u Moskvi radi sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom usmerena na pronalaženje "način da se obezbedi mir u Evropi".

Ukrajina je u nedelju zatražila da Rusija i drugih članica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju da učestvuju na sastanku u roku od dva dana na kojem će se razgovarati o kretanju ruskih trupa.

"Ako je Rusija ozbiljna kada govori o nedeljivosti bezbednosti u prostoru OEBS-a, ona mora da ispuni svoju posvećenost vojnoj transparentnosti kako bi deeskalirala tenzije i unapredila bezbednost za sve", napisao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba na Tviteru.

Misija SAD pri OEBS-u je izrazila svoju podršku, rekavši u sopstvenoj poruci "Vreme za transparentnost je sada".

Rusija je negirala svoje planove za invaziju na Ukrajinu.

Američki predsednik Džo Bajden uputio je uveravanja Zelenskom u telefonskom razgovoru u nedelju u posvećenost SAD "suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine".

Bela kuća je u saopštenju navela da je Bajden "jasno stavio do znanja (Zelenskom) da će Sjedinjene Države odgovoriti brzo i odlučno, zajedno sa svojim saveznicima i partnerima, na svaku dalju rusku agresiju na Ukrajinu".

Bajden je odbacio mogućnost slanja američkih trupa da se bore zajedno sa Ukrajincima u slučaju ruske invazije, istovremeno obećavajući da će uvesti "brze i oštre" ekonomske sankcije.

Bela kuća je saopštila da su se Bajden i Zelenski "složili oko važnosti nastavka diplomatije i odvraćanja" od invazije Moskve, iako zapadni diplomatski potezi prema Putinu do sada nisu uspele da okončaju napetost.

Džejk Salivan, Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost, rekao je za CNN da SAD ne mogu predvideti da li bi Rusija mogla da izvršiti invaziju ove nedelje ili nakon što se Olimpijske igre u Pekingu završe za nedelju dana, ali da "postoji jasna mogućnost da će doći velika vojna akcija".

Dok su SAD već nekoliko meseci upozoravale na pretnju ruskog napada, Saliven je rekao da je "u poslednjih nekoliko dana" Moskva ubrzala svoje vojno jačanje.

Bajden je u subotu sa Putinom u jednosatnom razgovoru upozorio ruskog lidera da bi invazija na Ukrajinu izazvala "široko rasprostranjenu ljudsku patnju". Bajden je rekao da su Sjedinjene Države i njihovi saveznici ostali posvećeni diplomatiji za okončanje krize, ali da su "jednako spremni za druge scenarije".

Rusija je rekla da Bajden i dalje ne uspeva da se pozabavi glavnim bezbednosnim problemima Moskve, uključujući isključivanje mogućeg članstva Ukrajine u vojnom savezu NATO.

Zapadni saveznici su ideju ruskog veta na članstvo u NATO-u nazvali neuobičajenom, ali su rekli da su spremni da pregovaraju o drugim bezbednosnim pitanjima, kao što su pozicioniranje projektila u zemljama NATO-a najbližim Rusiji i vežbe obuke NATO trupa.

XS
SM
MD
LG