Linkovi

Ruske fino podešene info-operacije prate rast tenzija sa Ukrajinom


Napori Rusije da opkoli Ukrajinu sa više od 150.000 vojnika praćeni su promenom u njenim informativnim operacijama, uključujući primećeno povećanje tekućih kampanja usmerenih na publiku u Sjedinjenim Državama, rekao je visoki zvaničnik američke unutrašnje bezbednosti.

Operacije uticaja koje su povezane sa Kremljom same po sebi nisu nove. Američki obaveštajni zvaničnici i Sekretarijat za unutrašnju bezbednost (DHS) upozoravali su mesecima na neprekidne napore Rusije da seje razdor dezinformacijama o nizu tema, od predsedničkih izbora u SAD 2020. do koronavirusa.

Ali tokom proteklih nekoliko nedelja, dok su pristizali obaveštajni podaci da je ruski predsednik Vladimir Putin možda bliži pokretanju invazije na Ukrajinu, ton kampanja uticaja usmerenih na američku publiku počeo je da se razvija.

"Došlo je do povećanja promocije narativa koji pokušavaju da krivicu za ukrajinsku krizu i potencijalnu eskalaciju tog sukoba prebace na stranu SAD", rekao je Džon Koen, visoki zvaničnik koji obavlja dužnost podsekretara Kancelarija za obaveštajne poslove i analizu pri DHS. "Pokušavajući da prebaci krivicu sa napora Rusije".

Zvaničnici se takođe plaše da bi ruska retorika o Ukrajini, kada je pomešana sa informacijama osmišljenim da naljute, pa čak i podstaknu na akciju delove američkog društva, mogla da učini pretnju u SAD mnogo opasnijom.

"Eskalirane tenzije između Rusije i Ukrajine imaju potencijal da pogoršaju okruženje pretnji ovde kod kuće, posebno u vezi sa upotrebom kampanja dezinformacija i tehnika aktivnih mera od strane Rusije", rekao je Koen u utorak tokom virtuelnog foruma.

Zvaničnici unutrašnje bezbednosti ranije ovog meseca objavili su ažurirani bilten Nacionalnog savetodavnog sistema za terorizam u kojem upozoravaju da sve nestabilnije, nepredvidivo i složenije okruženje pretnji zahteva da SAD budu u stanju povećane pripravnosti protiv terorističkih napada.

U ažuriranom biltenu takođe se upozorava da je veliki deo informacionog okruženja, uključujući društvene mreže, na meti "zlonamernih stranih sila" koje žele da pojačaju sve podele u američkom društvu.

Od sve većeg broja stranih sila koje žele da manipulišu onlajn okruženjem, Rusija je bila posebno aktivna. Bivši obaveštajni zvaničnici i analitičari rekli su za Glas Amerike da je Moskva čak i pre izbora 2020. pronalazila načine da ustanovi stabilne trgovce uticajem pred američkom publikom na krajnjoj desnici i krajnjoj levici.

Nedavno, u proceni Kancelarije direktora nacionalnih obaveštajnih službi (ODNI) koju je dobio Jahu njuz zaključuje se da Kremlj pruža "indirektnu i pasivnu podršku" američkim grupama na krajnjoj desnici, koje su američki zvaničnici opisali kao rasno i etnički motivisane nasilne ekstremiste (RMVE).

"Nedostaju nam naznake direktne podrške ruske vlade - kao što su finansiranje, materijalna podrška, obuka ili smernice", navodi se u proceni ODNI. "Međutim, ruske onlajn operacije uticaja pojačavaju političke podele koje verovatno doprinose radikalizaciji i regrutovanju RMVE".U izveštaju ODNI se dalje upozorava da su neke ruske paravojne grupe pokušale da regrutuju ekstremiste sa Zapada.

"U ovom trenutku nismo videli značajan broj putovanja avionom, ali to je svakako nešto što posmatramo", rekao je Koen iz DHS-a u utorak, upozoravajući da američki zvaničnici pokušavaju da uzvrate.

"Delili smo obaveštajne informacije sa državom i lokalnim stanovništvom. Uveravamo sve da činimo sve što možemo da zaštitimo ključne informacione infrastrukture, posebno one koje imaju veze sa kritičnom infrastrukturom", rekao je on. "I nastavljamo da razmišljamo o strategijama za suzbijanje kampanja dezinformacija koje promoviše Rusija".

Sprečavanje ruskih dezinformacija i operacija uticaja može biti teško jer se "uspeh meri obimom i nemilosrdnošću", rekao je Džon Sifer, veteran Centralne obaveštajne agencije (CIA) koji je nekada vodio operacije špijunske agencije u Rusiji.

"Oni više ne pokušavaju da forsiraju kohezivan narativ", rekao je Sifer za Glas Amerike. "(Rusija) jednostavno pokušava da širenjem beskrajnih laži, dezinformacija i konfuzije onemogući izdvajanje istine iz ogromne gomile gluposti".

XS
SM
MD
LG