Linkovi

Bajden preneo Putinu da će invazija na Ukrajinu izazvati "brz i odlučan" odgovor Zapada


Predsednik SAD Džo Bajden u kancelariji u Kemp Dejvidu tokom današnjeg razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom (Foto: AFP/White House)
Predsednik SAD Džo Bajden u kancelariji u Kemp Dejvidu tokom današnjeg razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom (Foto: AFP/White House)

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je ruskom lideru Vladimiru Putinu tokom jednosatnog razgovora u subotu da bi ruska invazija na Ukrajinu donela odlučan i brz odgovor Zapada, kao i da bi izazvala veliku patnju, i umanjila status Rusije u svetu.

U najnovijem pokušaju da se izbegnu neprijateljstva, dvojica lidera razgovarali su telefonom dan pošto su Vašington i saveznici upozorili da ruske snage grupisane u blizini Ukrajine mogu da izvrše invaziju svakog trenutka, prenosi Rojters.

Visoki zvaničnik Bajdenove administracije rekao je da je poziv bio profesionalan i sadržajan, ali je naveo da nije bilo suštinskih promena.

Bajden je rekao Putinu da su SAD spremne za diplomatiju i „druge scenarije“, saopštila je Bela kuća.

Visoki zvaničnik Bajdenove administracije rekao je da su dvojica lidera imala direktan razgovor o svim pitanjima koja su Sjedinjene Države pokrenule u javnosti. Zvaničnik je rekao da ostaje nejasno da li je Putin spreman da nastavi diplomatskim putem.

Bela kuća saopštila je da su Bajden i Putin razgovarali od 11:04 do 12:06 (ukupno sat i dva minuta). Bajden se trenutno nalazi u predsedničkom odmaralištu Kemp Dejvid.

Kremlj: Izneta rešenja ne rešavaju glavne primedbe Moskve

Vladimir Putin je rekao Džou Bajdenu da će Moskva razmotriti ideje koje je izneo za rešavanje bezbednosnih zahteva Rusije u telefonskom razgovoru, ali da se one i dalje nisu dotakle ključnih problemima Moskve, sapšteno je iz Kremlja.

Na brifingu sa novinarima, pomoćnik Kremlja Jurij Ušakov opisao je taj poziv kao poslovan, ali je rekao da se dogodio u pozadini "histerije" na Zapadu oko nadolazeće ruske invazije za koju je rekao da je apsurdna.

Ušakov je rekao da je Bajden tražio da se poziv održi u subotu kao rezultat rastuće histerije.

"Bajden je predvidljivo pomenuo moguće oštre antiruske sankcije u kontekstu napete situacije oko Ukrajine, ali to nije bio fokus njegovog prilično dugog razgovora sa ruskim liderom", rekao je Ušakov, prenosi Rojters.

On je rekao da je Bajden razmatrao rešenja za niz bezbednosnih zahteva koje je Rusija postavila Zapadu krajem prošle godine, uključujući veto na ulazak Ukrajine u NATO.

"Odmah ću primetiti da je ruski predsednik reagovao u duhu da će ruska strana pažljivo analizirati opcije koje je Bajden izneo i da će ih nesumnjivo uzeti u obzir. Ali, na žalost, i to je rečeno, ovi predlozi se ne dotiču centralnih, ključnih elemenata ruskih inicijativa", rekao je zvaničnik Kremlja.

Ušakov je rekao da Bajdenove ideje u velikoj meri ponavljaju ideje iznete u protivpredlozima SAD i NATO-a na bezbednosne zahteve Rusije koji su predati 26. januara.

On je rekao da je Rusija praktično završila sa sastavljanjem odgovora na te kontrapredloge i da će ih uskoro objaviti.

Putin je rekao Bajdenu da misli da Zapad ne vrši dovoljan pritisak na Ukrajinu da sprovede mirovne sporazume iz Minska o sukobu na istoku Ukrajine, rekao je Ušakov.

Evakuacija diplomatskog osoblja

Američka ambasada u Kijevu počela je da evakuiše osoblje. Zvaničnik Stejt departmenta rekao je novinarima da će konzularne usluge u ambasadi SAD u Kijevu biti suspendovane od nedelje.

Stejt department je prethodno izdao saopštenje u kojem je upozorio Amerikance da ne putuju u Ukrajinu “zbog povećane pretnje od ruske vojne akcije” i savetovao “one u Ukrajini da bi odmah trebalo da napuste zemlju”.

Očekuje se da nekoliko američkih diplomata bude premešteno na sam zapad Ukrajine u blizini granice sa NATO saveznikom Poljskom, čime bi se omogućilo da SAD nastave da imaju diplomatsko prisustvo u Ukrajini.

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova poručlila je u subotu da je Moskva odlučila da "optimizuje" broj svog diplomatskog osoblja u Ukrajini, navodeći kao razlog strah od "mogućih provokacija režima u Kijevu".

Zaharova nije pružila detalje, ali je potvrdila da ambasada i konzulati u Ukrajini nastaljaju da obavljaju ključne funkcije.

Mapa: Lokacije ruskih vojnika u blizini Ukrajine
Mapa: Lokacije ruskih vojnika u blizini Ukrajine

Pre razgovora sa Bajdenom, Putin je telefonom razgovarao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, s kojim se ranije ove nedelje sastao u Moskvi. Tokom sastanka, Putin je rekao da su optužbe da Rusija može da izvrši invaziuju svakog trenutka “provokativna spekulacija”.

Makronova kancelarija saopštila je da će francuski lider takođe razgovarati o krizi sa Bajdenom, predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Takođe u subotu, Velika Britanija je pozvala svoje državljane da napuste Ukrajinu, dok su Nemačka i Holandija savetovali svojim građanima da odu iz Ukrajine što pre.

Makron je rekao da je ruskom predsedniku preneo da "iskren dijalog" nije u skladu sa rastućim strahovanjima da će Rusija izvršiti invaziju an Ukrajinu.

Dvojica lidera razgovarala su skoro dva sata, saopštila je kancelarija francuskog predsednika, koja je navela i da su i Makron i Putin "izrazili želju da nastave dijalog" o tome kako da se "sprovede sporazum iz Minska" u vezi sa nemirnim regionom Donbas, kao i o "bezbednosnim uslovima i stabilnosti u Evropi”, prenosi AFP.

Sekretar za odbranu SAD Lojd Ostin objavio je u subotu da je naredio privremeno premeštanje 160 pripadnika Nacionalne garde Floride, koji su razmešteni u Ukrajini od kraja novembra, prema saopštenju portparola Pentagona Džona Kirbija.

“Ove trupe, priključene 53. pešadisjkoj brigadi, savetuju i obučavaju ukrajinske snage u sklopu zajedničke multinacionalne grupe za obuku u Ukrajini”, navodi se u saopštenju i dodaje da će ti vojnici biti razmešteni na drugim mestima u Evropi.

“Ovaj potez nije naznaka promene u našoj odlučnosti da podržimo ukrajinske oružane snage , ali će nam pružiti fleksibilnost da uverimo svoje saveznike i odvratimo agresiju”, ističe se u saopštenju.

Novinari Glasa Amerike Sindi Sejn (Stejt department), Karla Bab (Pentagon) i Džef Seldin (nacionalna bezbednost) učestvovali su u ovom izveštaju. Neke informacije preuzete su od agencija AP, Rojters i AFP.
XS
SM
MD
LG