Linkovi

Bela kuća: Ubijen Hamza bin Laden


Poternica za Hamza bin Ladenom
Poternica za Hamza bin Ladenom

Hamza bin Laden, sin Osame bin Ladena ubijenog vođe Al Kaide, (islamističke militantne organizacije koja se nalazi na američkom spisku terorista) ubijen je u protivterorističkom napadu, objavila je Bela kuća.

U objavi, bez previše detalja, naznačeno je da je operacija izvedena u avganistansko-pakistanskom regionu.

Objava Bele kuće i predsednika Donalda Trampa
Objava Bele kuće i predsednika Donalda Trampa

"Smrt Hamze bin Ladena ne samo da lišava Al Kaidu važne liderske veštine i simboličke povezanosti sa njegovim ocem, već podriva važne operativne aktivnosti grupe", navodi se u saopštenju.

Hamza, za koga se veruje da ima trideset godina, bio je uz oca u trenutku terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. Takođe, proveo je vreme sa ocem u Pakistanu pre američke intervencije u Avganistanu koja je uzdrmala starijeg Bin Ladena.

Stejt department je mlađeg Bin Ladena stavila na globalnu listu terorizma 2017. godine pošto je pozivao na terorističke napade u prestonicama zapadnih država – preteći osvetom SAD-u zbog ubistva njegovog oca.

Osama bin Laden 1996. objavio je rat Sjedinjenim Američkim Državama i osmislio je terorističke napade na SAD 11. septembra 2001. Američke mornaričke foke ubile su ga tokom racije u gradu Abotadu u Pakistanu 2011. godine.

XS
SM
MD
LG