Linkovi

Bin Ladenov život u bekstvu


Amal Ahmad Abdulfatah, najmlađa žena Osame bin Ladena
Amal Ahmad Abdulfatah, najmlađa žena Osame bin Ladena

Najmlađa žena Osame bin Ladena otkrila je da je bivši lider al-Kaide proveo najveći deo vremena u bekstvu živeći u pakistanskim gradovima, premeštajući se od skloništa do skloništa i da je za to vreme dobio četvoro dece.

Detalji Bin Ladenovog života posle terorističkih napada u SAD 11. septembra 2001, sadržani su u izveštaju sa ispitivanja Amal Ahmed Abdulfatah, njegove 30-godišnje udovice iz Jemena.

Ona je istražiteljima rekla da se porodica posle napada razdvojila, i da je, dok su američki timovi pretraživali ruralne planinske predele, Bin Laden izabrao da ostane u urbanim, naseljenim mestima. Kako je rekla, u jednom trenutku, američki helikopter koji je bio u humanitarnoj misiji u Pakistanu posle zemljotresa 2005, preleteo je direktno iznad mesta gde se lider al-Kaide krio.

Prema rečima Bin Ladenove žene, porodica se 2005. nastanila u Abotabadu, gde je ona rodila još dece, i gde su prošlog maja američki komandosi ubili Bin Ladena, a nju ranili u nogu.

Ona se trenutno nalazi u pritvoru u Pakistanu, zajedno sa još dve Bin Ladenove žene i nekoliko dece. Njihov advokat kaže da očekuje da će u ponedeljak svi biti optuženi za ilegalni boravak u zemlji. Potencijalna kazna za to je pet godina zatvora.

XS
SM
MD
LG