Linkovi

Teroristička pretnja uoči 11. septembra


Teroristička pretnja uoči 11. septembra
Teroristička pretnja uoči 11. septembra

Američki zvaničnici zaduženi za borbu protiv terorizma istražuju, kako kažu, „verodostojnu ali još nepotvrdjenu“ pretnju novog terorističkog napada, koji bi trebalo da se podudari sa obeležavanjem desetogodišnjice terorističkih napada na SAD, 11. septembra.

Na ulicama Vašingtona i Njujorka primetno je veće prisustvo policije dok vlasti istražuju specifičnu i verodostojnu, iako nepotvrdjenu terorističku pretnju.

Postoje specifični podaci, nemamo konkretan dokaz, ali postoji priča o upotrebi automobila-bombe“, izjavio je potpredsednik SAD Džozef Bajden.

Kako saznaje mreža ABC, pretnja se odnosi na vozilo sa eksplozivom koji bi mogao da se detonira izmedju 10. i 12. septembra a meta su Vašington ili Njujork. Vlasti navode da su u zaveru umešane tri osobe, od kojih je najmanje jedna američki državljanin.

Novi lider Al-Kaide, Ajman al-Zavahiri je incijator zavere, kažu zvaničnici.

Novi vodja, Zavahiri, rekao je da želi da se izvrši napad kako bi se osvetio Bin Laden i dokazalo da je centralna Al-Kaida, ona u Pakistanu i Avganistanu, i dalje aktivna“, prenosi ekspert za anti-terorizam Ričard Klark.

U toku je masovna provera putnih podataka kako bi se utvrdilo ko je umešan, i koliko su teroristi odmakli u zaveri. Sumnja se da su tri osobe sredinom avgusta iz plemenskih oblasti Pakistana, preko Dubaija, doputovale u SAD. Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg se, kao i obično, jutros metroom vozio do posla, u nadi da šalje poruku da je njegov grad bezbedan.

Mislim da će, ako se ja vozim podzemnom železnicom, ljudi sagledati da uvek postoji pretnja, ali to nije razlog da pokleknemo i zaključamo se u svojim kućama ili stanovima.“

Američki zvaničnici pripremaju se za zaveru nakon što su, posle ubistva Osame bin Ladena u njegovom kompleksu pronadjena dokumenta u kojima je pozivao na novi udar na SAD, na godišnjicu napada 11. septembra.

XS
SM
MD
LG