Linkovi

Obelodanjena bin Ladenova dokumenta


Obelodanjena bin Ladenova dokumenta

Proučavanje nedavno objavljenih dokumenata zaplenjenih u bin Ladenovom skrovištu u Pakistanu odslikava terorističkog lidera nezadovoljnog regionalnim džihadističkim grupama i sopstvenom nesposobnošću da ih kontroliše.

Centar za borbu protiv terorizma pri akademiji američke Kopnene vojske u Vest pointu kaže da je pomenuto nezadovoljstvo lidera Al-kaide „najubedljiviji zaključak“ koji je mogao da se izvuče iz 17 objavljenih dokumenata. Ta istraživačka institucija finansirana iz privatnih izvora danas je objavila i dokumenta i njihovu analizu.

Centar kaže da, nasuprot rasprostranjenom uverenju, bin Laden nije bio „glavni reditelj koji je vukao konce svih džihadističkih grupa u svetu“.

Američki komandosi ubili su bin Ladena tokom vazdušnog desanta na njegovu kuću u Abotabadu, u Pakistanu, 2. maja 2011. godine. Tokom te akcije zaplenjena ja velika količina dokumenata, video snimaka i lične bin Ladenove prepiske.

Centar za borbu protiv terorizma kaže da su u središtu pažnje bin Ladenovih privatnih pisama bile patnje muslimana od ruku njihove džihadističke „braće“. Centar kaže da je bin Ladena „opterećivalo ono što je smatrao nesposobnošću“ grupa srodnih Al Kaidi, uključujući „loše planirane operacije koje su dovodile do nepotrebnih pogibija hiljada muslimana“.

XS
SM
MD
LG