Linkovi

Nova knjiga o ubistvu bin Ladena


Kompleks u kojem je ubijen bin Laden u Pakistanu
Kompleks u kojem je ubijen bin Laden u Pakistanu

Pripadnik američkih mornaričkih specijalaca napisao knjigu o bin Ladenu

Jedan pripadnik američkih specijalaca, koji su ubili terorističkog lidera Osamu bin Ladena, napisao je knjigu o toj misiji, što je medju američkim funkcionerima izazvalo bojazan o potencijalnom curenju tajnih informacija.

Američka izadavačka kuća Daton saopštila je da je knjigu napisao pripadnik specijalnih mornaričkih snaga „SEAL“ (što je skraćenica za - more, vazduh, zemlja), pod pseudonimom Mark Oven u saradnji sa novinarom Kevinom Maurerom. Autor je preko izavačke kuće izdao saopštenje da je vreme da „se stvari stave na pravo mesto“ kad je u pitanju prošlogodišnji napad na pakistanski kompleks u kojem je ubijen lider terorističke grupe Al Kaida, koja je izvršila terorističke napade u Vašingtonu i Njujorku 2001. godine.

Medjutim, predstavnici Pentagona i CIA-e navode da njihove agencije nisu pregledale tu knjigu kako bi se sprečilo eventualno obelodanjivanje tajnih informacija. Inače bivše vojno i obaveštajno osoblje treba da podnese sve svoje publikacije svojim agencijama pre objavljivanja tih radova.

Izlazak knjige iz štampe pada u vreme kada je administracija predsednika Obame izložena kritikama zbog curenja tajnih detalja o napadu na kompleks bin Ladena, što je, kako neki smatraju, politički motivisano.
XS
SM
MD
LG