Linkovi

Godišnjica ubistva bin Ladena


Kompleks u Abotabadu u Pakistanu, u kojem je ubijen lider Al Kaide

Danas se navršava godinu dana od ubistva vođe Al Kaide, Osame bin Ladena zbog čega američke vlasti strahuju od mogućih novih terorističkih napada. Američke i druge zapadne vlasti podigle su nivo bezbednosti zbog bojazni da bi taj datum mogao da bude povod pristalicama Al Kaide da izvrše nove terorističke napade. U međuvremenu, ubistvo bivšeg vođe Al Kaide koristi se u Americi i u političke svrhe, što nailazi na neke oštre kritike.

Obezbeđenje širom Sjedinjenih Država je povećano u poslednjih nekoliko dana zbog sumnji da bi teroristi mogli da izvrše novi napad i to uz pomoć nove tehnologije, tzv. telesnih bombi. Taj plan i nije toliko neverovatan koliko zvuči. Naime, lekari ističu da bi teroristi mogli da nose eksploziv unutar svog tela, najverovatnije u stomaku.

“Hirurg bi mogao da otvori abdomen i u bukvalnom smislu ugradi eksploziv među unutrašnje organe”, navodi lekar Mark Melrouz.

Američki i evropski zvaničnici su tokom prošle godine dobili nekoliko upozorenja da jedan od najpoznatijih inženjera za bombe, pripadnik ćelije Al Kaide u Jemenu, Al Asiri, radi na dizajnu telesne bombe koja ne sadrži metalne delove kako bi nosilac mogao neopaženo da prođe kroz aerodromsko obezbeđenje. Kao rezultat te dojave, mere bezbednosti na aerodromima u Americi, Velikoj Britaniji i na Bliskom istoku znatno su pojačane.

“Niko u američkoj obaveštajnoj službi ne želi da bude ta osoba koja nije ozbiljno shvatila upozorenje. To nam se već dogodilo i zbog toga smo platili visoku cenu”, smatra stručnjak za bezbednost Ričard Klark.

Iz američke vlade kažu da su na aerodromskim metal-detektorima uključeni sistemi za lakše otkrivanje telesnih bombi, kao i da ne postoji konkretna opasnost od napada. Međutim, zvaničnik Bele kuće zadužen za anti-terorizam, Džon Brenan upozorava da ogranak Al Kaide u Jemenu i dalje predstavlja ozbiljnu pretnju.

“Nastavljaju da vrebaju priliku da nas napadnu”.

Pre godinu dana, specijalci američke vojske su po naredbi predsednika Baraka Obame u Abotabadu u Pakistanu, izvršili napad u kojem su ubili Osamu bin Ladena. Iako je glavno jezgro Al Kaide koncentrisano oko Bin Ladena uglavnom razbijeno, brojne lokalne ćelije i ogranci te terorističke organizacije i dalje postoje. Predsednik je početkom nedelje pozvao Amerikance da se sete onih koji su učestvovali u toj operaciji.

“Amerikanci se sa pravom sećaju šta smo postigli kao nacija time što smo priveli pravdi nekoga ko je ubio preko 3,000 naših građana”.

Obama sada u izbornoj kampanji kao adut koristi ubistvo Bin Ladena, tvrde republikanci i oštro osuđuju politizaciju te akcije. Na konferenciji za novinare u Beloj kući, Obama je podsetio da je on ispunio svoje obećanje da će uhvatiti Osamu bin Ladena ukoliko mu se za to ukaže prilika dodavši da bi oni koji su promenili svoje mišljenje u međuvremenu, trebalo to da objasne javnosti.

Iako nije pominjao imena, Obama je tom izjavom aludirao na republikanskog predsedničkog pretendenta Mita Romnija koji je pre nekoliko godina rekao da bi takva akcija bila previše skupa, da bi početkom ove nedelje izjavio da bi, da je bio na mestu predsednika, i on postupio isto kao i Obama.

Republikanci optužuju Obamin štab da sve više predstavlja celu priču kao hrabrost predsednika da pokrene opasnu akciju, dok republikanskog predsedničkog pretendenta Mita Romnija prikazuju kao nekoga ko ne bi imao smelosti da rizikuje. Stavljanje u takav, predizborni politički kontekst, kažu republikanci, umanjuje se značaj čitave akcije.

XS
SM
MD
LG