Linkovi

Bin Ladenov zet: Nisam kriv


Abu Geit na jednom od video snimaka u svojstvu portparola al-Kaide
Abu Geit na jednom od video snimaka u svojstvu portparola al-Kaide

Bivšem portparolu al-Kaide, Sulejmanu Abu Geitu, preti doživotni zatvor zbog optužbe za kovanje zavere da se ubiju američki građani

Ne samo da je zet Osame bin Ladena uhvaćen i prebačen u SAD, nego je – kako tvrde obaveštajni zvaničnici – otkrio vrlo značajne informacije. Sulejman Abu Geit se danas po prvi put pojavio u sudnici američkog federalnog suda.

Jedan od najistaknutijih lidera al-Kaide – zet Osame bin Ladena – izašao je pred federalnog sudiju u Njujorku i izjasnio se da nije kriv po optužnici za kovanje zavere da se ubiju američki državljani.

Na ovom video snimku Abu Geit, koji je bio portparol al-Kaide, proslavlja napade na SAD koji su se dogodili 11. septembra 2001.

Uhvaćen je u januaru, a u Njujork je prebačen prošle nedelje. Američki zvaničnici tvrde da je CIA godinama pratila njegovo kretanje – iz Avganistana, ... preko Irana... do Turske, gde je i uhapšen.

„Kada je napustio teritoriju Irana i ušao u Tursku, s obzirom na to koliko su ga vladine agencije pažljivo pratile, dani su mu bili odbrojani“, kaže Set Džons, stručnjak za terorizam u Korporaciji "REND".

Abu Geit je potom prebačen u Jordan, odakle su ga pokupile američke vlasti.

Neki američki zvaničnici kažu da je Abu Geit otkrio neke ključne informacije o operacijama al-Kaide, kao što su njihov trenutni status, osobe koje su uključene u njih i finansijska sredstva.

„Radi se o čoveku koji je veoma upućen u operacije Bin ladenove al-Kaide, koga mi sada imamo živog i koji priča“, kaže Majkl Mekol, republikanski kongresmen iz države Teksas.

Ovo je jedan od prvih procesa protiv istaknutog lidera al-Kaide na američkom tlu. Predsednik Obama se ubrzo posle polaganja zakletve pre četiri godine zarekao da će se osumnjičenima za teorizam suditi pred federalnim sudovima, ali pojedini zakonodavci više bi voleli da se Abu Geitu sudilo pred vojnim tribunalom u zalivu Gvantanamo.

„Uspostavljamo novi presedan zbog kojeg ćemo zažaliti. Sudimo ovakvim ljudima pred federalnim sudom, dajemo im ista ustavna prava kao što imaju američki državljani“, kritikovao je republikanski senator iz Južne Karoline Lindzi Grejem.

Administracija predsednika Obame tvrdi da su se zvaničnici zaduženi za nacionalnu bezbednost jednoglasno složili da se Abu Geitu sudi na civilnom sudu i da veruju da je to u interesu nacionalne bezbednosti.

Ukoliko bude proglašen krivim Abu Geit bi mogao da bude osuđen na doživotni zatvor.

Republikanski kongresmen iz Njujorka Piter King juče je odao priznanje agentima CIA i FBI-ja za nedavno hvatanje Abu Geita. Američki sekretar za pravosuđe Erik Holder rekao je da Abu Geitovo hapšenje prikazuje rešenost Sjedinjenih Država da izvedu pred sud sve odgovorne za napade 2001. godine.
XS
SM
MD
LG