Linkovi

Poslednja želja Osame bin Ladena


Poster na kojem se pokojni lider Al Kaide, Osama bin Laden traži živ ili mrtav (arhiva)

Objavljen Bin Ladenov testament koji je bio među 113 dokumenata zaplenjenih kada su američki komandosi pre skoro pet godina ubili Bin Ladena u njegovom prebivalištu u Pakistanu.

Osama Bin Laden, koji je 2001. naredio terorističke napade na Sjedinjene Državama, u kojima je poginulo skoro 3.000 ljudi, je u svojoj oporuci naveo da ima lične imovine u vrednosti od 29 miliona dolara, od čega većinu želi da potroši na “džihad, sveti rat za Alaha”.

Sjedinjene Države objavile su u ponedeljak Bin Ladenov testament koji je bio među 113 dokumenata zaplenjenih kada su američki komandosi pre skoro pet godina ubili Bin Ladena u njegovom prebivalištu u Pakistanu.

Dokumenti pisani na arapskom koje su prevele i objavile američke obaveštajne službe su drugi set dokumenata koje su američki specijalci zaplenili u Bin Ladenovom skloništu, gde je živeo sa ženom i drugim članoivima porodice. Saopšteno je da će još dokumenata biti objavljeno kasnije ove godine.

Iz dokumenata, koji pretežno datiraju iz perioda od 2009. i 2011. se vidi da je Bin Laden, koji je kada je ubijen imao 54 godine, bio veoma zabrinut da će Sjedinjene Države otkriti njegovo prebivalište preko doušnika iz redova Al Kaide, pomoću dronova ili tajnim uteđajima za praćenje.

Jednom prilikom Bin Laden je izrazio zabrinutost da je u torbu punu novca, koja je predata Al Kaidi u zamenu za avganistanske zatvorenike možda ubačen uređaj za praćenje.

Zbog zabrinutosti da američki dronovi mogu da otkriju pripadnike Al Kaide, Bin Laden je naložio borcima da ne izlaze iz iznajmljenih kuća u Pešavaru u Pakistanu, osim kada je oblačno.

Drugom prilikom Bin Laden je koristio pseudonim Abu Abdalah iz straha da su Amerikanci možda pratili njegovu suprugu kada je išla u Iran kod zubara i da su joj možda u plombu ugradili čip za praćenje.

XS
SM
MD
LG