Linkovi

U Viskonsinu mirno, aktivisti traže podizanje optužnica protiv policajaca


Demonstranti u Kenoši, u Viskonsinu (Foto: AFP)
Demonstranti u Kenoši, u Viskonsinu (Foto: AFP)

U gradu Kenoša, u Viskonsionu, u četvrtak je bilo relativno mirno nakon nemira i oružanog nasilja prethodnih večeri, dok aktivisti traže da se podigne optužnica protiv policajca koji je upucao Afroamerikanca Džejkoba Blejka, što je i podstaklo nove proteste.

Glavni tužilac Viskonsina Džoš Kol u sredu je saopštio da je beli policajac Rasten Šeski, koji u policiji radi sedam godina, u nedelju ispalio sedam hitaca u Blejkova leđa, od čega su ga pogodila četiri. Blejk je preživeo, uprkos povredama kičme i organa, ali bi mogao da bude trajno paralizovan, saopštila je njegova porodica.

Kol je takođe naveo da su istražitelji pronašli nož na podu Blejkovog vozila.

U sredu je uhapšen i 17-godišnjak Kajl Ritenhaus, koji je optužen za ubistvo povezano sa pucnjavom na protestima, u kojoj su u utorak veče ubijene dve osobe, a jedna povređena. Ritenhaus, pristalica policije, uhapšen je u svom domu u Antioku, u Ilinoisu.

Posle tri noći nemira, uključujući podmetanje požara, vandalizam i oružano nasilje - u Kenoši je u sredu veče i u četvrtak bilo mirno.

Lider borbe za građanska prava Džesi Džekson u četvrtak je na konferenciji za novinare govorio o "trendu ubijanja Afroamerikanaca" i optužio predsednika Donalda Trampa za kulturu u kojoj se ohrabruje prekomerna upotreba sile u policiji.

"Ta klima, neka vrska moralne pustinje, pogađa sve Amerikance", rekao je Džekson i zatražio podizanje optužnica protiv Šeskija i još dvojice policajaca koji su bili na mestu pucnjave.

"Treba nam policija koja nije iznad zakona", poručio je Džekson.

Zbog ranjavanja 29-godišnjeg Blejka, koga je policija upucala u prisustvu njegova tri sina, oko 200 demonstranata izašlo je u sredu veče na ulice uprkos policijskom času i mirno protestovalo, uzvikujući "Životi crnaca su važni" i "Nema pravde, nema mira".

Tokom protesta, nije bilo vidljivog policijskog prisustva, kao ni učesnika kontra-demonstracija i naoružanih civila koji su se okupljali prethodnih večeri.

Protesti u Kenoši
Protesti u Kenoši

Međutim, Nacionalna garda Viskonsina saopštila je u četvrtak da joj stiže pojačanje iz tri države - Arizone, Alabame i Mičigena.

Posledice događaja u gradu sa oko 100.000 stanovnika osetile su se širom SAD. Profesionalni sportisti odlučili su da štrajkuju, a protesti protiv rasizma intenzivirali su se i u drugim gradovima. Na republikanskoj nacionalnoj konvenciji, potpredsednik SAD Majk Pens i drugi govornici zahtevali su "red i zakon".

NBA košarkaši, predvođeni jedinim timom iz Viskonsina - Milvoki Baksima, bojkotovali su utakmice plej-ofa u znak protesta zbog rasne nepravde, ali su u četvrtak pristali da odigraju kraj sezone. Predsednik Tramp optužio je NBA da je postala "kao politička organizacija", ali i dodao da ne zna mnogo o bojkotu košarkaša.

Štrajkuju i igrači u bejzbol, fudbalskoj i košarkaškoj ligi za žene. Teniserka Naomi Osaka prvobitno je bila saopštila da se povlači sa turnira Masters serije u Sinsinatiju (koji se ove godine zbog pandemije koronavirusa održava na terenima Ju Es Opena u Kvinsu, u Njujorku), da bi zatim ipak odlučila da igra u polufinalu. Organizatori turnira, takođe su odložili sve današnje mečeve za sutra.

Protesti u Kenoši izbili su u trenutku kada u većem delu SAD i dalje vlada veliko nezadovoljstvo zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijskog privođenja, 25. maja u Mineapolisu.

Vlasti u tom gradu su u sredu proglasile vanredno stanje da bi suzbile nemire, koji su izbili posle smrti Afroamerikanca osumnjičenog za ubistvo, a za koga policija kaže da je izvršio samoubistvo.

Policija u Ouklendu, u Kaliforniji, saopštila je da su stotine ljudi učestovale u protestima, na kojima su podmetani požari, lomljena stakla i vandalizovane radnje.

Nastavljaju se i sukobi policije i demonstranata u Portlandu, u Oregonu, gde protesti traju gotovo tri meseca.

XS
SM
MD
LG