Linkovi

Protesti u SAD: U Sijetlu uhapšeno 45 ljudi, 21 policajac povređen. U Teksasu jedna osoba ubijena


Njujorški policajci u sukobu sa demonstrantima tokom protesta "Solidarnost sa Portlandom", u subotu, 25. jula 2020. (Foto: AP Photo/Yuki Iwamura)
Njujorški policajci u sukobu sa demonstrantima tokom protesta "Solidarnost sa Portlandom", u subotu, 25. jula 2020. (Foto: AP Photo/Yuki Iwamura)

Demonstranti su izašli na ulice nekoliko gradova u SAD kako bi skrenuli pažnju na rasnu nepravdu.

Policija u Sijetlu saopštila je da su njeni pripadnici upotrebili nesmrtonosno oružje u pokušaju da razbiju marš nekoliko desetina hiljada tokom kasnog popodneva, nakon što su neki demonstranti zapalili vatru na gradilištu pritvorne jedinice za maloletnike i suda okruga King.

Kako je preneo Rojters, policija je do 5 sati po Griniču "izvršila 45 hapšenja u vezi sa današnjim nemirima", napisala je policija Sijetla u postu na Tviteru.

Kaže se da je 21 policajac pretrpeo povrede nanete bačenim ciglama, kamenicama i eksplozivima. "Većina policajaca bila je stanju da se vrati na zadatak. Jedan je zbrinut u bolnici zbog povrede kolena", navodi se.

Prehodno je policija saopštila da radi na obezbeđivanju pristupa vatrogasaca požaru, za koji se kaže da ga je izazvalo desetak ljudi koji su bili deo veće grupe demonstranata.

Protesti u Portlandu, Oregonu, događaju se već dva meseca, od smrti Džodža Flojda koji je 25. maja izgubio život tokom policijskog privođenja u Mineapolisu, Minesota.

Trampova administracija poslala je federalne snage u Portland, dodajući time gorivo protestima. Demonstranti sada takođe protestuju i zbog federalnog prisustva u gradu.

U subotu uveče, u Austinu, Teksas, ubijen je čovek kada ga je neko ustrelio tokom marša "Životi crnaca su važni".

Mediji su preneli da je čovek možda prišao vozilu noseći pušku pre nego što je u njega pucano.

"Sve što znam je da je to da neko umre tokom protesta užasno", rekao je gradonačelnik Ostina, Stiv Adler. Kazao je da je "slomljenog srca" i "zapanjen".

U Luivilu, Kentaki, grupa naoružanih demonstranata pozivala je na pravdu za Breonu Tejlor, crnkinju koja je izgubila život u tom gradu kada je policija ušla u njen dom sa nalogom "bez kucanja" i upucala je. Momak Tejlorove prvi je pucao na policajce, misleći od njih da su provalnici.

Jedan policajac otpušten je nakon incidenta sa Tejlorovom, ali optužnica protiv ostalih policajaca nije podignuta.

Lideri grupe NFAC, oružane milicije Afroamerikanaca koji su učestvovali u protestu, rekli su da traže da policijska istraga o ubistvu Tejlorove bude transparentnija.

Policija je saopštila da su trojica pripadnika NFAC-a povređena u subotu kad je oružje jednog pripadnika milicije slučajno opalilo.

XS
SM
MD
LG