Linkovi

Trampova administracija šalje federalne snage u još tri grada, agenti se povlače iz Portlanda


Federalni agenti ispred sudnice u Portlandu, u Oregonu

Federalni agenti koji su se sukobili sa demonstrantima u Portlandu, u Oregonu, počeće "fazno povlačenje" iz tog grada, najavila je u sredu guvernerka Kejt Braun, a prenosi agencija Asošijeted pres.

Agenti će, kako je rekla Braun, u četvrtak početi da napuštaju centar grada.

Vršilac dužnosti sekretara za unutrašnju bezbednost Čad Vulf naveo je u saopštenju da plan, dogovoren sa guvernerkom, obuhvata "snažno prisustvo" državne policije Oregona u centru Portlanda.

Sekretarijat za pravosuđe prethodno je najavio da će poslati desetine pripadnika federalnih organa za sprovođenja zakona u Klivlend, Milvoki i Detroit da bi se borili protiv nasilnog kriminala. Tom odlukom je prošireno raspoređivanje federalnih agenata u velikim američkim gradovima, u okviru programa koji promoviše predsednik Donald Tramp, prenela je agencija Rojters.

Pripadnici federalnih snaga prethodno su poslati u Čikago, Kanzas Siti, Mizuri i Albukerki u Novom Meksiku, u okviru takozvane "Operacije legenda". U pitanju je incijativa koja je pokrenuta da bi se rešio problem porasta kriminala u nekim gradovima, posle nemira koji su izbili zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijskog privođenja u Mineapolisu 25. maja.

Planirano je da su pošalju 42 federalna agenta u Detroit i po više od 25 u Milvoki i Klivlend. Reč je o pripadnicima više federalnih službi, među kojima su FBI, Uprava za borbu protiv narkotika (DEA) i Uprava za alkohol, duvan, vatreno oružje i eksplozive (ATF).

Sekretar za pravosuđe Vilijam Bar rekao je u utorak, tokom svedočenja u Kongresu, da je "Operacija legenda" usmerena protiv "nasilnih dela kao što su ubistva i pucnjave" i da je odvojena od kontroveznog slanja neidentifikovanih federalnih agenata u Portland, u Oregonu.

Metju Šnajder, glavni federalni dužilac za deo Mičigena koji obuhvata Detroit, rekao je na konferenciji za novinare da u toj državi neće biti raspoređene "federalne trupe" koje bi se mešale u mirne proteste.

"Operacija legenda nema veze sa protestima ili politikom", rekao je Šnajder.

Broj ubistava u Detroitu skočio je za gotovo 31 odsto, u Klivlendu više od 13, a u Milvokiju 85 odsto u poređenju sa 2019. godinom, saopštio je Sekretarijat za pravosuđe.

Tramp promoviše poruku o "zakonu i redu" uoči novembarskih predsedničkih izbora, a meta su mu gradovi na čijem čelu su demokrate.

Trampovi protivnici kažu da administracija pokušava da skrene pažnju sa svog, kako smatraju, neadekvatnog odgovora na pandemiju koronavirusa, prenosi Rojters.

Šest gradonačelnika iz Demokratske stranke u ponedeljak je poslalo pismo Kongresu, u kojem su zatražili da se zaustavi raspoređivanje federalnih agenata u njihovim gradovima, navodeći da je to dovelo do eskalacije tenzija na protestima protiv rasizma.

Pismo su potpisali gradonačelnici Portlanda, Sijetla, Čikaga, Albukerkija, Kanzas Sitija i pestonice Vašingtona.

Gradonačelnici Čikaga i Detroita su istovremeno nagovestili da bi prihvatili pomoć federalnih snaga u istrazi i krivičnom gonjenju nasilnih krivičnih dela, dok god to ne podseća na intervenciju u Portlandu.

U tom gradu, federalni agenti u kamuflažnim odelima se optužuju da privode demonstrante bez povoda i da ih prevoze u vozilima koja nemaju nikakva obeležja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG