Linkovi

Protesti u Viskonsinu: Jedna osoba uhapšena i optužena za ubistvo


Građani raščišćavaju gradske ulice u gradu Kenoši nakon protesta u utorak uveče (Foto: REUTERS/Stephen Maturen)
Građani raščišćavaju gradske ulice u gradu Kenoši nakon protesta u utorak uveče (Foto: REUTERS/Stephen Maturen)

Kajl Ritenhaus, sedamnaestogodišnji muškarac, uhapšen je i optužen za ubistvo nakon pucnjave u kojoj su, u utorak uveče, ubijene dve i ranjena jedna osoba - tokom protesta zbog ubistva Afroamerikanca Džejkoba Blejka u državi Viskonsin, saopštio je sudski zvaničnik.

Ritenhaus je optužen za ubistvo prvog stepena sa predumišljajem, saopštio je zvaničnik suda u Okrugu Lejk.

U pucnjavi koja se dogodila u utorak uveče, nešto pre ponoći, stradale su dve osobe i ranjena jedna, čije zdravstveno stanje ukazuje da neće podleći povredama, saopštila je policija grada Kenoše.

Trodnevni protesti u Kenoši

Grad Kenošu protesti potresaju od nedelje kada je policija pucala u Afroamerikanca Džejkoba Blejka, s leđa, iz neposredne blizine.

Nakon sukoba sa policijom Blejk se udaljio od policajaca došao do vozačke strane svojih kola. Ustreljen je dok je otvarao vrata prikazano je u video snimku čiji je autor jedan od prolaznika. Očevidac je ukazao da su se u tom trenutku u vozilu nalazila trojica njegovih sinova.

Pogodila su ga četiri od ukupno sedam isplaljenih hitaca. Njegova porodica je u utorak saopštila da je Džejkob Blejk paralizovan i da se, kako su ukazali, bori za svoj život.


Video snimci sa protesta objavljeni na društvenim mrežama, prikazuju ljude koji se haotično kreću u trenucima pucnjave iz vatrenog oružja.

Nemiri su se dogodili nakon što su se tokom okupljanja građana, koje je delovalo da protiče mirno, pojavile policijske snage - ispalivši suzavac i gumene metke na demonstrante koji su kršili uvedeni policijski čas, javila je agencija Rojters.

Objavljeni snimci prikazuju i da je deo okupljene mase pojurio muškarca koji je uz sebe imao pušku – sumnjajući da je pucao na drugu osobu.

Uspeli su da ga sustignu i jedan muškarac ga je oborio na zemlju, dok je drugi pokušao da zgrabi oružje koje je opalilio i ranilo ga iz neposredne blizine, izvestio je Rojters.

Jedan od video snimaka prokazuje osobu koja je vatrenim oružjem pogođena u predelu glave. Vidi se da mu je nekoliko ljudi pritrčalo u pomoć pokušavajući da mu pruže prvu pomoć. Takođe, na jednom od snimaka vidi se muškarac ranjen u ruku kome je pomoć pružila druga naoružana osoba, pre nego što im je prišla policija.

This image contains sensitive content which some people may find offensive or disturbing.
Jedan od učesnika protesta u Kenoši koji je ranjen u ruku - oprez uznemirujući sadržaj!
Jedan od učesnika protesta u Kenoši koji je ranjen u ruku - oprez uznemirujući sadržaj!
This image contains sensitive content which some people may find offensive or disturbing - Click to reveal
Jedan od učesnika protesta u Kenoši koji je ranjen u ruku - oprez uznemirujući sadržaj!

Takođe, demonstranti su se u utorak uveče sukobili sa policijom tokom protesta u Portlandu, Oregonu i Luivilu. Protesti su deo nemira izbilih u maju - posle smrti Džordža Flojda, Afroamerikanca koji je preminuo nakon policijskog privođenja u gradu Mineapolisu.

XS
SM
MD
LG