Linkovi

Federalni agenti ponovo suzavcem rasterali demonstrante u Portlandu


Obračun federalnih agenata sa demonstrantima u Portlandu, Oregon, 24. jul 2020.
Obračun federalnih agenata sa demonstrantima u Portlandu, Oregon, 24. jul 2020.

Hiljade demonstranata protestovale su do ranih jutarnjih sati u subotu ispred federalne sudnice u Portlandu, ispred koje su ispalili vatromet, dok su federalni agenti odgovorili suzavcem, prenosi agencija Asošijeted pres.

Protesti su trajali satima, dok agenti nisu ušli među demonstrante da bi ih rasterali. Takođe su ugasili veliki požar na ulici ispred sudnice. Šest pripadnika federalnih snaga je povređeno, a jedan učesnik protesta je uhapšen.

Federalni agenti, koje je predsednik Donald Tramp poslao u Portland da bi suzbili nemire, prethodno su uhapsili desetine demonstranata koji gotovo dva meseca protestuju protiv rasne nepravde. Na protestima je često bilo i nasilja.

Demokratski lideri u Oregonu ističu da je intervencija federalnih vlasti pogoršala dvomesečnu krizu, a glavni tužilac te države Elen Rozenblum podnela je tužbu, u kojoj se federalni agenti optužuju za hapšenje demonstranta bez osnova i za prekomernu upotrebu sile.

Okružni sudija je međutim u petak odbacio tužbu, navodeći da država ne može da je podnosi u ime demonstranata.

Sukobi u Portlandu dodatno su zaoštrili političke tenzije u zemlji i izazvali krizu u pogledu ograničenja federalnih ovlašćenja, dok Tramp šalje federalne snage u druge gradove, na čijem čelu su demokrate, da bi suzbile kriminal.

Gradonačelnik Ted Viler, na kojeg je takođe ove nedelje ispaljen suzavac kada se pridružio demonstrantima, rekao je da prisustvo federalnih snaga pogoršava već napetu situaciju. Viler je više puta zatražio od federalnih agenata da napuste Portland.

Vršilac dužnosti sekretara za unutrašnju bezbednost Čad Vulf odbacio je optužbe da federalni agenti dodatno zaoštravaju tenzije i ocenio da Viler legitimizuje kriminal, odlukom da se pridruži demonstrantima koje Tramp naziva "anarhistima i agitatorima".

Vulf je u utorak rekao da je najmanje 43 ljudi uhapšeno pod federalniom optužbama, među kojima su napad na pripadnike federalnih organa, podmetanje požara i uništavanje federalne imovine. Svi uhapšeni su oslobođeni nakon izvođenja pred sud.

XS
SM
MD
LG