Linkovi

Gradonačelnici glavnih gradova SAD odbacili raspoređivanje federalnih snaga


Gradonačelnica Disktrikta Kolumbija Mjuriel Bauzer hoda delom 16. ulice, koja vodi ka Beloj kući, koji je preimenovan u Black Lives Matter plazu (Foto: AP)
Gradonačelnica Disktrikta Kolumbija Mjuriel Bauzer hoda delom 16. ulice, koja vodi ka Beloj kući, koji je preimenovan u Black Lives Matter plazu (Foto: AP)

Grupa od 15 gradonačelnika velikih američkih gradova poziva federalnu vladu da momentalno povuče svoje snage i "pristane da više unilateralno ne raspoređuje službenike federalne policije u američke gradove".

Kasno u utorak, sekretaru za pravosuđe Vilijemu Baru i vršiocu dužnosti sekretara za unutrašnju bezbednost Čadu Volfu, gradonačelnici su poručili da su jednostrane odluke federalne vlade da pošalje snage u američke gradove "bez presedana" i da "krše fundamentalnu ustavnu zaštitu".

Među potpisnicima su gradonačelnica glavnog grada Vašingtona Mjuriel Bauzer, gradonačelnik Los Anđelesa Erik Garseti, gradonačelnice Atlante Kiša Lens Botoms, gradonačelnik Čikaga Lori Lajtfut i gradonačelnik Portlanda Ted Viler.

U centru pažnje u vezi sa ovim problemom je upravo Portland, glavni grad države Oregon, u kojem su federalne snage raspoređene od početka jula. Od tada, manji protest zbog policijske brutalnosti i rasne nepravde prerastao je u nešto mnogo ozbiljnije, došlo je do sukoba između demonstranata i federalnih službenika, uz optužbe da su federalne snage koristile silu odvozeći ljude u neobeleženim automobilima - bez razloga.

Federalni zvaničnici branili su odluku o raspoređivanju snaga kao neophodnu, tvrdeći da lokalni lideri i orrgani reda nisu uspeli da zaustave vandalizam i nasilje protiv federalnih čuvara isped zgrade federalnog suda u Portlandu.

"Moramo da nađemo mirno rešenje", rekao je v. d. sekretara za unutrašnju bezbednost Čad Volf na konferenciji za novinare u utorak.

"Na kraju dana, morali smo da zaštitimo federalno vlasništvo i organe reda".

Državni tužilac Oregona nije uspeo u nekoliko svojih tužbi kojima se protivio raspoređivanju i upotrebi federalnih snaga.

Gradonačelnici u svom pismu od utorka rekli su da je slanje federalnih snaga u Portland samo dovelo do eskalacije situacije tamo i "povećalo rizik od nasilja i protiv civila, i protiv lokalnih snaga reda".

"Ubistvo Džordža Flojda u Mineapolisu izazvalo je pobunu širom zemlje i obračune. Milioni su se pridružili protestima i izrazili svoje ustavno pravo", napisali su gradonačelnici Baru i Volfu. "Većina demonstracija bila je mirna i imale su cilj unapređenje naših zajednica. Čak ni tamo gde to nije bio slučaj, i dalje nema opravdanja za upotrebu federalnih snaga".

Usprotivili su se onom što su nazvali otvorenim zanemarivanjem lokalnih standarda da službenici moraju da se identifikuju, nose kamere na telu i da su njihove aktivnosti pod nadzorom.

Predsednik Donald Tramp obećao je da će proširiti operacije i poslati federalne snage u druge velike gradove SAD.

"Pa, uradiću nešto - to vam kažem. Jer, nećemo pustiti Njujork, i Čikago, i Filadelfiju, i Detroit, i Baltimor, i sve njih - u Ouklandu je haos. Nećemo pustiti da se to dešava u našoj zemlji. Sve ih vode libealne demorate", kazao je Tramp u ponedeljak.

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio rekao je na brifingu za novinare u utorak da Tramp šalje federalne snage tamo "može samo da stvori više prolema" i da bi grad mogao odmah da preduzme pravne korake kako bi to sprečio.

"Ono što se dogodilo u Portlandu je lakrdija", rekao je De Blazio. "Bukvalno je federalna vlada došla i situaciju kojom su se bavile lokalne vlasti učinila gorom".

Liajtfut je rekla u utorak da Trampova administracija šalje agente FBI, DEA i Biroa za alkohol, duvan, vatreno oružje i eksplozive koji su radili kao deo postojeće sradnje između federalnih vlasti i vlasti Čikaga.

Nemiri podstaknuti policijskim tretmanom Afroamerikanaca
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

Dodala je da Čikago pozdravlja "pravo partnerstvo", ali da će biti spreman da ospori svaku akciju kojom bi se prekoračila saradnja sa gradom.

"Jer nažalost, ne možemo da pustimo da išta prođe Trampovu administraciju. Nadam se da neće biti dovoljno budalasati da dovedu tu vrstu besmisla u Čikago. Ali, takođe nisam naivna i mi ćemo biti marljivi, i bićemo spremni, a ako treba da ga zaustavimo, idemo".

Federalna vlada poslala je oko 100 pripadnika snaga reda u Kanas Siti ranije ovog meseca, kako bi izradili sa lokalnim vlastima sporazum o odgovoru na smrtonosno nasilje ranije ove godine. Tramp bi trebalo da se obrati javnosti o tom programu u Beloj kući kasnije u sredu.

XS
SM
MD
LG