Linkovi

Bez optužnice za policajca koji je ubio afroameričkog tinejdžera u Fergusonu 2014.


Protest u Fergusonu na godišnjicu ubistva Majkla Brauna
Protest u Fergusonu na godišnjicu ubistva Majkla Brauna

Okružni tužilac u Sent Luisu, državi Mizuri, saopštio je da neće podići optužnicu protiv policajca koji je smrtno ranio afroameričkog tinejdžera Majkla Brauna 2014. u Fergusonu. Ova odluka će sigurno otvoriti stare rane u okviru nove debate o rasnoj nejednakosti i policijskoj brutalnosti prema crncima u Americi.

Vesli Bel je treći tužilac koji je odlučio da ne optuži policajca Darena Vilsona, belca, koji je upucao Brauna, tada 18-godišnjaka u Fergusonu. Policajca Vilsona nije optužila ni Velika porota u novembru 2014, kao ni Sekretarijat za pravosuđe 2015, iako je priznao da postoji rasizam u policiji u Fergusonu.

Borci za prava crnaca i Braunova porodica su se nadali da će Bel, prvi afroamerički tužilac koji je preuzeo slučaj, na stvari gledati drugačije.

"Srce mi se slomilo. Znam da ovo nije rezultat koji su očekivali i da će njihov bol trajati večno", rekao je Bel.

Bel je objasnio da je ovo bila jedna od najtežih stvari u njegovoj karijeri i da je sprovedena petomesečna istraga u kojoj su ponovo pregledani iskazi svedoka, dokazi...

"Pitanje za mene je bilo jednostavno: da li mogu da dokažem da je, prema zakonima Mizurrija, Daren Vilson nesumnjivo počinio krivično delo ubistva time što je pucao u Majkla Brauna? Posle nezavisne istrage i provere dokaza, ne možemo da nesumnjivo dokažemo da jeste", rekao je Bel.

Ipak, istakao je i da njigova istraga ne oslobađa policajca Darena Vilsona.

Advokat policajca Džim Taui rekao je da je jasno da Vilnson nije uradio ništa pogrešno.

"Došli smo do istog zaključka - nema krivičnog dela", rekao je advokat.

Majkl Braun je ubijen u Fergusonu u avgusgu 2014, kada je policajac Vilson njemu i njegovom prijatelju rekao da se sklone sa ulice. Vilson i Braun ušli su u raspravu i fizički sukob koji se završio fatalno. Braun nije bio naoružan, ali je Vilson rekao da mu je prišao preteći i da je pucao u samoodbrani.

Telo Majkla Brauna ostalo je da leži da ulici satima, što je još više razbesnelo i njegovu porodicu i stanovnike Fergusona.

To ubistvo pokrenulo je nekoliko meseci nereda u Fergusonu i od tog predrgađa Sent Luisa napravilo nacionalni simbol policijske brutalnosti prema manjinama u Americi. Nemiri u Fergusonu su pomogli nastanak pokreta Black Lives Matter, koji je pokrenut posle ubistva 17-godišnjeg crnca Trejvona Martina na Floridi.

Posle odluke da se ne podigne optužnica, Britani Paknet Kaningem, jedna od aktivistkinja pokreta Black Lives Matter, rekla je da "nije razočarana, ali da joj je dosta svega i da je to još više motiviše".

Direktor nevladine organizacije koja se bori za rasnu jednakost Color of Change Skot Roberts rekao je da ishod istrage tužioca Bela pokazuje da je sistem izneverio crnce jer se policajci ne kažnjavaju.

Debata o policijskoj brutalnosti i rasnoj nejednakosti u Americi ponovo je pokrenuta i ove godine kada je 25. maja u Mineapolisu ubijen Džordž Flojd, kome je policajac držao koleno na vratu 8 minuta u 46 seknudi.

XS
SM
MD
LG