Linkovi

Mask pod federalnom istragom u vezi sa kupovinom Tvitera, tvrdi ta kompanija


Uprkos tome što se u dokumentu navodi da se Mask nalazi pod istragom – nije precizirano na šta je usredsređena, niti ko je tačno od federalnih vlasti sprovodi. (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)
Uprkos tome što se u dokumentu navodi da se Mask nalazi pod istragom – nije precizirano na šta je usredsređena, niti ko je tačno od federalnih vlasti sprovodi. (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)

Milijarder Ilon Mask našao se pod istragom federalnih vlasti u vezi sa ugovorom o preuzimanju kompanije Tviter vrednom 44 milijardi dolara, navodi se u sudskom podnesku te kompanije objavljenom u četvrtak.

Uprkos tome što se u dokumentu navodi da se Mask nalazi pod istragom – nije precizirano na šta je usredsređena, niti ko je tačno od federalnih vlasti sprovodi, izveštava agencija Rojters.

Tviter je u julu 2022. tužio Maska u nameri da ga privoli da zaključi poslovnu transakciju koju je inicirao.

Ta kompanija je saopštila da su advokati kompanije Tesla, čiji je Mask vlasnik, odbili da predaju tražena dokumenta – pozivajući se na praksu u američkom zakonodavstvu.

Tviter je naveo i da su Maskovi pravni zastupnici u septembru precizirali i koja dokumenta bi trebalo sakriti od javnosti – o čemu su, kako navodi ta kompanija, još u maju obavestili američku Komisiju za hartije od vrednosti i Federalnu trgovinsku komisiju.

"Igra skrivalica se mora završiti”, istakao je Tviter u sudskom podnesku.

U tom dokumentu, sastavljenom 6. oktobra, od sudije iz Delavera Katalin Mekormik se traži da Maskovim advokatima naredi da dostave dokumenta.

Istog dana sudija Mekormik odredila je pauzu u procesu između kompanije Tviter i Ilona Maska – pošto je najbogatiji čovek na svetu objavio da će nastaviti proces preuzimanja Tvitera - od čega je u julu saopštio da je odustao.

Maskov pravni zastupnik, Aleks Spiro, rekao je agenciji Rojters da je Tviterova sudska prijava bila pogrešna – rekavši da se rukovodioci te kompanije nalaze pod federalnom istragom.

Tviter nije želeo da komentariše izjavu Maskovog advokata, niti da pruži informacije o percepciji bilo kakve istrage u vezi sa Ilonom Maskom.

Komisija za hartije od vrednosti preispitivala je Maskove komentare o kupovini Tvitera, uključujući i to da li je 9 odsto udela u vlasništvu obezbedio pre nego što je obelodanio ponudu o kupovini – kao i zašto je nameravao da bude pasivni deoničar.

Nešto kasnije, Mask je prijavio da će biti aktivni ulagač.

Najbogatiji čovek na svetu, Ilon Mask, od suda je dobio rok do 28. oktobra da okonča poslovnu transakciju i kupi jednu od najuticajnijih medijskih platformi. Ako dogovor ne bude postignut do tada novo sudsko ročište u procesu koji se vodi između Tvitera i njega biće zakazano za novembar.

Sporazum dve strane mogao bi oživeti strahovanja korisnika Tvitera povodom Maskovih planova za tu društvenu platformu – koja je ukinula naloge istaknutim predstavnicima konzervativne političke elite.

Sa druge strane, pristalice bivšeg predsednika Donalda Trampa nadaju se da bi Mask, ako postane vlasnik Tvitera, mogao da mu aktivira nalog ukinut nakon napada njegovih pristalica na zdanje Kapitola 6. januara 2021. godine.

XS
SM
MD
LG