Linkovi

Ilon Mask sada predlaže rešenje za pitanje Tajvana - koje se dopalo Kini


Milijarder Ilon Mask, arhivska fotografija
Milijarder Ilon Mask, arhivska fotografija

VAŠINGTON - Kineski ambasador u SAD zahvalio je milijarderu Ilonu Masku na predlogu da se oformi specijalna administrativna zona za Tajvan, dok je de fakto ambasador Tajvana u Vašingtonu odgovorio Masku da "sloboda i demokratija nisu na prodaju"

Nekoliko dana pošto je razbesneo ukrajinske zvaničnike predlogom kako da se okonča rat u Ukrajini, Ilon Mask je izneo predlog za smanjenje tenzija između Kine i Tajvana - tako što bi se Pekingu dala delimična kontrola nad Tajvanom.

"Moja preporuka bi bila da se vidi kako može da se napravi administrativna zona za Tajland koja je razumno prihvatljiva, zbog čega sigurno neće svi biti srećni", rekao je Mask za Fajnenšl tajms.

"Svaki predlog za rešavanje ovog pitanja mora biti miran, bez pritisaka i uz poštovanje demokratske volje tajvanskog naroda", napisao je na Tviteru Hsiao Bi-kim, de fakto ambasador Tajvana u Vašigtonu.

Kineski ambasador u SAD, Kin Gang, istakao je da Peking želi "mirno ponovno ujedinjenje i jednu zemlju dva sistema" i zahvalio Masku.

Peking smatra Tajvan jednom od svojih provincija i teži ka tome da uspostavi kontrolu nad ostrvom. Demokratski izabrana vlast na Tajvanu oštro se protivi kineskim težnjama i tvrdi da o sudbini ostrva mogu da odlučuju samo njegovi stanovnici, oko 23 miliona ljudi.

Kineski ambasador je na Tviteru napisao da "želi da se zahvali Ilonu Masku zbog poziva na mir u Tajvanskom moreuzu i predloga da se napravi specijalna administrativna zona za Tajvan".

"Ako kineski interesi za suverernitetom, bezbednošću i razvojem budu garantovani, posle ujedinjenja Tajvan bi imao veliki stepen autonomije kao administrativni region, i veliki prostor za razvoj", napisao je kineski ambasador.

Kina nudi Tajvanu model "jedna zemlja, dva sistema" koji je sličan autonomiji kakvu ima Hong Kong, ali je odbačen od strane svih političkih partija na Tajvanu i ima malu podršku u javnosti.

XS
SM
MD
LG