Linkovi

Ilon Mask ponovo spreman da kupi Tviter za 44 milijarde dolara


Ukoliko posao bude zaključen Mask, najbogatiji čovek na svetu, postao bi vlasnik jedne od najuticajnijih medijskih platformi (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)
Ukoliko posao bude zaključen Mask, najbogatiji čovek na svetu, postao bi vlasnik jedne od najuticajnijih medijskih platformi (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)

Milijarder Ilon Mask uputio je predlog za kupovinu društvene mreže Tviter po svojoj prvobitnoj ponudi od 44 milijarde dolara, obelodanjeno je nakon prijave dokumenata u utorak – izvestila je agencija Rojters.

Ukoliko posao bude zaključen Mask, najbogatiji čovek na svetu, postao bi vlasnik jedne od najuticajnijih medijskih platformi čime bi preuzeo kompaniju koju se prvobitno obavezao da će kupiti u aprilu - ali je taj pokušaj propao.

Po objavljenoj informaciji o mogućoj akviziciji – akcije kompanije Tviter ojačale su za 12,7 odsto na 47,93 dolara, dok su akcije Tesle zabeležile skok od oko 2,4 procenata.

Informacija je objavljena uoči 17. oktobra i najavljenog sučeljavanja Maska i Tvitera u sudu u američkoj državi Delaver - tokom koga je medijska platforma od američkog preduzetnika nameravala da traži da zaključi posao vredan 44 milijarde dolara.

Mask je u ponedeljak Tviteru poslao pismo u kom je ukazao da namerava da nastavi sa kupovinom pod prvobitnim uslovima – ukoliko sudija obustavi postupak.

Predstavnik za medije Tvitera rekao je agenciji Rojters da je Maskovo pismo primljeno i da kompanija namerava da zaključi posao prema prvobitnoj ceni.

Podsetimo, Mask se aprila 2022. saglasio da kupi Tviter za 44 milijarde dolara – ali je nakon nekoliko nedelja ukazao da je broj takozvanih bot (automatizovanih naloga) mnogo veći od procene koju je objavila ta kompanija – što je bilo manje od pet procenata.

Milijarder i jedan od istaknutijih korisnika Twittera, tvrdio je u julu 2022. da bi mogao odustati od transakcije jer ga je, kako je tvrdio, Tviter doveo u zabludu u pogledu broja stvarnih korisnika i bezbednosti korisničkih podataka.

Pravni tim kompanije Tviter saopštio je 27. septembra da je prema podacima dobijenih od dvojice stručnjaka koje je angažovao Mask – broj lažnih naloga procenjen na između 5,3 i 11 procenata.

"Možemo da kažemo da nijedna od ovih analiza ne podržava ono što je gospodin Mask preneo Tviteru i saopštio svetu u pismu o prekidu transkakcije”, rekao je pravni zastupnik kompanije Tviter Bredli Vilson pred sudom.

Sporazum dve strane mogao bi oživeti strahovanja korisnika Tvitera povodom Maskovih planova za tu društvenu platformu – koja je ukinula naloge istaknutim predstavnicima konzervativne političke elite.

Sa druge strane, pristalice bivšeg predsednika Donalda Trampa nadaju se da bi Mask mogao da mu aktivira nalog ukinut nakon napada njegovih pristalica na zdanje Kapitola 6. januara 2021. godine.

XS
SM
MD
LG